„Чешмите-традиции в Ардино“ предизвика огромен интерес в Стремци

Изображение 1 от 5

    Любителската фото-изложба „Чешмите-традиции в Ардино“ на фоторептера Гюнер Мюмюн предизвика огромен интерес в кърджалийското село Стремци. Тя бе подредена в салона на местното читалище „Огнище”, а поводът бе отбелязването на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Във фотоизложбата са представени над 60 чешми от различни населени места на територията на община Ардино.

    „Стара е традицията местните хора в Ардинско да изграждат красиви каменни и мраморни чешми на планинските изворчета в памет на починал, за здраве, за спомен на някого или за някакво събитие. Добрият човек иска да остави нещо на поколенията. Всеки пътник може да поспре, да отпочине, да поеме глътка чист въздух, да се освежи с вода от Родопите”, заяви Гюнер Мюмюн. Той подчерта, че всяка чешма си има своя история. Може да ги видите край пътя, на полянката, дори и в най-недостъпните места в планината. Край чешмите се правят беседки, барбекюта, детски площадки и традицията продължава да живее.

    „За пръв път виждаме изложба от чешми. Впечатлени сме много и поздравяваме автора.”, сподели читалищният секретар Гюлсер Халил. Тя поздрави ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, че подкрепя традициите, бита и културата на местните хора.

    Гюнер ШЮКРИ  Снимки: Йълдъз ЮСУФ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини