2 °C

Лидерът на Балгьоч:Партии гласят автобуси с изселници за вота в България,секциите в Турция не достигат

Интервю с председателят на най-голямата изселническа организация за Балканите проф.Юксел Йозкан:

-Проф.Йозкан,готова ли е Вашата организация да съдейства на българските власти в провеждането на изборите за Народно събрание на територията на Република Турция?

-Разбира се,както във всички предишни избори федерацията ни е готова да съдейства не само на българските държавни представители/консулски служби,представители на ЦИК/,но и на българските медии.В тясна връзка и директен диалог сме със консулските служби.За по-добра организация в комисията ни,която е отговорна за изборите,обсъждаме проблемите заедно с представителите на Външно министерство на Република България.Както винаги целта ни е да улесним изборите и те да се проведат прозрачно.

-В кои градове на Република Турция ще осъществявате логистична подкрепа?

-Нашата федерация обхваща областите Бурса, Измир, Ялова, Коджаели и Истанбул.

-Има ли и други изселнически организации,които ще подпомагат изборния процес ,освен Вашата?

-Както подчертах в  посочените пет области нашата федерация съдейства на българските представители.Има и малки областни дружества,които са във връзка с нас.Ние информираме тези дружества за решенията на ЦИК и решенията ,които са взети на събранията с консулските служби.Каним представителите им на тези събрания,където обсъждаме проблемите,свързани с изборите.Както преди ,така и за настоящите избори ,нашата федерация е главния координатор.

-На президентските избори излязохте с обръщение в подкрепа на кандидата на ГЕРБ за държавен глава г-жа Цецка Цачева.Ще има ли обръщение тази година                 и ,ако има в подкрепа на коя политическа сила ще бъде то?

-По време на президентските избори ние като организация бяхме направили изказвания ,защо ще подкрепим г-ж Цецка Цачева.Президентските избори вече се проведоха и във 35 секции гласуваха общо 37 337 избиратели.Тези избори останаха в миналото и ние не ги коментираме вече.Възползвам се от случая и искам от свое име и от името на  федерацията на изселниците от Балканите да пожелаем успехи на новия президент на Република България г-н Румен Георгиев Радев.Той е вече президент на всички граждани на родината ни.Длъжни сме да му даваме всякаква подкрепа за по-доброто бъдеще на България.И сме уверени че президентът г-н Радев ще бъде успешен държавен глава.Нашето общество/нашите членове/ не е хомогенно/федерацията ни има около 100000 члена/.Всеки разбира се като отива към изборните секции ще остане със съвестта си и така ще гласува.Всички трябва да се уважаваме и политическите ни различия не трябва да ни разделят и да създават дълбоки,нелечими рани между гражданите.Всеки ще осъществи своя граждански дълг в полза на Родината си.Никой да не забравя,че културните и етническите различия са наши богатства.Богатства на България като членка на Европейския съюз.Не трябва да подкрепяме политическите партии като симпатизанти на футболни отбори.

В декември 2015 г.когато г-н Местан беше отстранен антидемократично от ДПС ние казахме,че ще подкрепим неговото ново движение.И на тези избори ще продължаваме да го подкрепяме.Ще гласуваме за ДОСТ.

-Как финансирате мащабната си дейност по организация на изборния процес.Имате ли много спонсори?

-Ние сме една културна организация,която се подкрепя и финансира от членовете си.Като една неправителствена организация с обществена цел,бюджетът ни се основава на членски внос,приходи от проекти,наеми от недвижими имоти и дарения.Що се касае до финансирането на изборите,това става от бюджета на Република България.За нашите възрастни,инвалиди и болни членове организираме безплатен градски транспорт за секциите ,където има открити.Защо го правим?Ще Ви дам един пример от тримилионния град Бурса.Тук ще се откриват 9 секции/На предишните парламентарни избори бяха 42 секции/.На президентските избори изживяхме голям хаос и представителите на българските медии и ЦИК бяха свидетели на този срам.

-Вие изразявате недоволство от ограниченията на секциите.Може ли да очакваме,че ще организирате изселници с автобуси да гласуват в България?

-Да ,както споменахте изказвам недоволството си от ограничаването на броя на секциите ,които са много малко .На предишните парламентарни избори от Бурса бяхме изпратили около 23 000 гласове във София/във 42 секции/.Заради ограниченията сигурно ще има гласоподаватели,които ще желаят да гласуват в България.За сега от нашите членове няма такова желание към нас.За това и този проблем не сме обсъждали във федерацията.Но както чуваме представителите на партиите правят подготовка за такава организация.Аз предполагам,че за тези избори ще гласуват 50 000 български граждани в тези тридесет и пет секции в Република Турция.

-Очаквате ли изборите да бъдат честни и прозрачни?

-Всеки път ни задавате въпроса дали изборите ще са честни и  прозрачни.Представителите на ЦИК и консулските служби организират този процес.Ние им даваме само логистична подкрепа/всякаква техническа подкрепа,транспорт от хотел до секции за отговорните лица за секциите,храна,кафе,чай и т.н./разбира се по тяхно желание.И това си има бюджет естествено.Ние го плащаме като дружество.По принцип това трябва да е включено в изборния бюджет,определен от Народното събрание.Доброволно работим,даваме всякаква подкрепа,харчим времето си и пари,а пък после ни обвиняват определени сили.Това не го заслужаваме,това са предразсъдъци.Това са спекулативни информации,които се коментират нарочно от определени политически среди.Не е честно това.Представители на много национални български медии бяха свидетели на предишни избори на тяхната прозрачност.

-За какво бихте гласували?

-Искам да пожелая на всички политически партии успех на предстоящите избори.Ще гласуваме за повече човешки права,срещу дискриминацията,която вреди на Родината ни,като истинска членка на Европейския съюз/Последният доклад от 17 точки на ЕС за България всеки го знае/.Ще гласуваме за икономически и политически стабилна България.Нека спечели демокрацията в България със всички свои културни ,етнически и верски ценности.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини