2 °C

Изследователи на Източните Родопи тънат в забвение,самозвани академици и професори крадат заслугите им

  Изследователи на Източните Родопи тънат в забвение, а самозвани академици и професори крадат заслугите им. Днес никой не повдига и дума за приноса на археолога Иван Балкански,на етнографката Мария Николчовска,на историчката Елена Герджикова за изследването на миналото на Източните Родопи и създаването на съвременната експозиция на Регионалния исторически музей. Себелюбие и комплексарски манталитет са причината бивши колеги на тези изследователи да мълчат за делото им.

  Малцина ще си спомнят, че  преди 34 години ни напусна археологът Иван Балкански. Днес не знаят гроба му, апартаментът му дълго време зееше с разбити прозорци. Голяма част от архива му е отдавна загубен. Друга се преписва от плагиати на Индиана Джоунс.

  Иван Цеков Балкански е роден преди 86 г. на 21 февруари 1931 г. в гр.София в семейство на военослужещ. Завършва гимназия в Ботевград, където родителите му се преместват да работят. Под влияние на баща си Иван Балкански се насочва към военна кариера-завършва последователно Военно- артилерийско училище „Георги Димитров” в Шумен и Военно-политическо училище „Й.В.Сталин” във Велико Търново. Като политически офицер служи до 1955 г.

  В периода 1951-1953 г. работи на обществени начала в Околийския съвет на Българо-съветските дружества в Ботевград и в Окръжния съвет на тези дружества в Бургас. От 1956 г.до 1959 г. е началник отдел „Просвета и култура” при Градски народен съвет-Велико Търново.

  През 1960 г.Иван Балкански постъпва на работа като уредник в градския музей в Белоградчик. Следва и завършва задочно историческият факултет на СУ”Св.Климент Охридски”.

  Пристига в Кърджали през 1967 г. и постъпва като уредник в отдел „Археология” при Окръжен исторически музей. Работи всеотдайно за уреждането на откритата през 1969 г. първа експозиция, за което през 1970 г. е награден с орден „Кирил и Методий”ІІІ степен.

  Разностранните му научни търсения постепенно се насочват към основно проучване на епохата на българското средновековие.Това се дължи на продължителната му съвместна работа с известния наш археолог проф.Стамен Михайлов.Започват с археологически разкопки на средновековната крепост Устра през 1971 г. Паралелно работят на средновековните крепости при селата Вишеград/1971-1974/ , Гугутка/1972/, Широко поле/1972-1973/, Воденичарско/1973 г./. Ранният период от изследователската дейност на Иван Балкански е свързан и с проучването на средновековното градище при с.Пчеларово/1967-1968 г./, с разкопките на средновековния некропол при с.Широко поле/1974/ и на манастирският комплекс в местността „Папазлъка” при с.Фотиново/1974-1975 г./. Натрупал необходимия опит сам провежда археологически разкопки на средновековните крепост,селище и некропол при с.Татул/1973-1975г./, средновековната крепост „Перперикон” /1978-1982 г./, средновековната крепост при с.Башево/1977 г./ и др.

  Наред с редовните археологически разкопки Иван Балкански се заема с твърде трудната задача да документира и популяризира огромното археологическо богатство на Източните Родопи. Успява да обходи и документира над 40 средновековни крепости, някои от които за първи път стават известни на археологическата ни наука. Иван Балкански събира и запазените в народната памет многобройни предания за отбраната им срещу османските нашественици.

  Иван Балкански се насочва и към издирването,документирането и проучването на некрополи/гробища/ от българското средновековие и ранните векове на османското иго. В публикуваната през 1977 г.брошура „Средновековните некрополи в Кърджалийски окръг” той сочи местонахождението на деветдесет и едно християнски български гробища, използвани от ХІІ до ХVІІІ век.

  Подробни данни за българските крепости,некрополи,църквища той публикува в богато илюстрирани брошури за Кърджалийско, Крумовградско, Ардинско.В тях освен за средновековни се дават подробни данни и за много антични обекти: крепости, светилища некрополи. Макар, че античността остава в периферията на научните му интереси Иван Балкански участва в разкопките на надгробните могили при с.Островица и кв.Гледка под ръководството на ст.н.с.Цветана Дремсизова. Проучва могилен некропол в местността „Ятаклъка” при с.Пчеларово.

  Благодарение на мащабните проучвания на Иван Балкански става възможно уреждането на днешната експозиция на отдел „Археология” на Регионалния исторически музей в Кърджали.

  Заради това не бива да го забравяме.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини