Водната фабрика на Дубай

Един от най-бързо развиващите се градове в света е всъщност сред най-сухите. Разположен между Персийския залив и Арабската пустиня, животът в него не би бил възможен при такова население, разчитайки на природните дадености. В историята достъпът и контролът над питейната вода се свързва с възхода на цивилизациите. Но Дубай е сигурен в изграждането си като съвременната "водна империя". При почти пълна липса на сладководни източници, неизчерпаемата морска вода дава живот на мегаполиса, след като премине през инсталацията за обезсоляване Jebel Ali.

Голяма глътка от Персийския залив

След планирания и реализиран бум на населението в Дубай, неговите нужди не могат да бъдат посрещнати при наличните подпочвени води. Днес те осигуряват само 0,5 процента от потребностите на града. За да посрещне останалите 99,5%, или 1,574 милиона кубични метри, Jebel Ali поглъща 10,6 милиона кубика от Персийския залив всеки ден и ги превръща в чиста питейна вода.

Първият етап е филтрирането на механични частици - включително боклук, морски водорасли, и от време на време морски животни.

След това морската вода преминава през обратна осмоза. В съоръжението за обратна осмоза водата се изпомпва под налягане през тръби, пълни с навити мембрани. Резултатът? Силно концентрирана солена вода от едната страна, и нещо, което всъщност е за пиене от другата. Използването на обратна осмоза обикновено е изключително скъпо и енергоемко. Но през последното десетилетие има значителен напредък в мембранните технологии. Jebel Ali произвежда 113 хил. кубика чиста питейна вода на ден чрез обратна осмоза.

Останалата част от морската вода - около 98,5% - минава през многократен процес на изпаряване и охлаждане. Турбини изпращат фини водни пръски от тръбопроводите до поредица изпарителни камери. Там солената вода се изпарява изключително бързо, а получената пара се охлажда и кондензира. Останалата след това водата отива в следващата камера, която има по-ниско налягане (и по-ниска точка на кипене). Това се повтаря много пъти, докато накрая морската вода се раздели на чиста H2O и гъста саламура.

От океана до чешмата и обратно

Водата се тества за рН, мътност, както и хлорен диоксид, останал след обработката. Dewa - дубайското водно и енергийно дружество, която е оператор на централата, снабдява 666,430 клиенти с вода, повечето от тях битови абонати. Търсенето се увеличава, така че се подготвя разширяване на завода за вода и увеличаване на капацитета му.

Въпреки всичко, само около 9 на сто от общия първоначален обем вода става питейна или отива за генериране на електричество. Останалата, вече с по-висока соленост, се изпомпва обратно в Персийския залив. Dewa следи за нивата на киселинност и други показатели - да не вредят на екосистемите в залива.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини