Собственици на кафенета мамят деца с работа без договор,вземат ги за по месец на „изпитателен срок”

Съдържатели на кафенета  и ресторанти в Кърджали назначават ученици за сервитьори без трудови договори,като бързо се освобождават от тях и ги заменят с други.Предлогът е,че са на изпитателен срок и не се справят успешно.Често младите хора не могат да получат и възнаграждение за труда си.Това е характерно за летния сезон,когато квалифицираната работна ръка от хотелиерството и ресторантьорството се насочва към курортите и е заменена от ученици желаещи да припечелят някой лев.

   Има увеличение на  броя на непълнолетните,ангажирани в търговски обекти без трудови договори.Проблемът е,че те идват да се жалват от некоректни работодатели пост фактум.След като са освободени от работа единствено съда може да реши спора с работодателя за неизплатени възнаграждения,сподели в ефира на радио Кърджали шефката на Инспекцията по труда Ангелина Бабунска.Тя посочи,че напоследък има положителна тенденция.През 2016 г. има двойно увеличение на исканията от работодатели за разрешения за назначаване на непълнолетни лица.В отговор на тези искания се проверява работното място,работното време,до колко часа ще е то,иска се съгласие от родителите.

Има случаи на отказ сподели също Бабунска.Това става в рискови професии.Такъв отказ е даден за дърводобив.Отказва се  и при липса на информация за работното време.

Шефката на Инспекцията по труда сподели също,че са налагани и санкции.Сезирана е и прокуратурата за нарушения.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Работгещ в инспекцията.
    1 0
    07:43, 17 фев 2017
    Госпожа съветвам те да не се показвааш много много за да не ти задават въпросите - 1. какво образование и специаалност притежаваш / отговор - зоотехника/ 2. колко партии смени / отговор а от тебе. Това е България.

Още новини

Последни новини