2 °C

Европейската комисия отличи ученичка на Езиковата гимназия

„В началото бе Словото“,а словото в началото бе официално признато само на четири езика- италиански, немски, нидерландски и френски. Сигурно се досещате, че 60 години по-късно към този езиков режим са се  прибавилиоще двадесет езика, а Европейската икономическа общност вече се казва Европейски съюз.

Многообразието в Европа определено обяснява растящата популярност на конкурса „Млади преводачи“. Статистиката на десетото издание на конкурса респектира: Превеждат 3200 ученици от над 700 училища в целия ЕС като използваните езикови комбинации са 152. Сред преводите, достигнали до Брюксел, саи тези на 74 български ученици. Три месеца по-къснопо обратния път към Кърджали тръгва  почетното отличие на Европейската комисия. Няма съмнение, че крайният адрес е Езиковата гимназия,както няма нищо изненадващо в това, че майсторът на точните думи еЕда Мехмедали. На новината десетокласничката реагира без излишни емоции. Познава вкуса на победата от много други състезания. Обяснява успешния си превод от немски на български с това, че не превежда буквално,но и не се откъсва от съдържанието на оригиналния текст, стреми се да предаде преди всичко неговата емоционалност.Точно заради тази емоционалност според Едаелектронните преводачи никога няма да могат изместят хората.

Двуезичната среда, в която Еда расте, я обогатява  и събужда интереса й към чуждите езици. Всеки овладян чужд език прави изучаването на следващия много по- лесно, затова да се занимава с английски и френски й доставя огромно удоволствие. А какво да правят хората, на които езиците не им вървят? Тук десетокласничката е категорична: “Да спрат да се оправдават.“Да, да учиш език от чужда езикова група си е съвременна форма на мъчение, но дали за 3 или 30 години, всеки, който разбира собствения си език, може да научи и чужд.

На 17 години с пет езика Еда естествено провокира любопитството ни, дали се виждаслед 7 годиникато преводач в Брюксел?Отговаря замислено: „Да, въпреки че съм на мнение, че удоволствието не бива да се превръща в задължение.“ Но където и да се намира и с каквото и да се занимава, то ще бъде свързано с езиците, които изучава сега. „Ще бъда много взискателна и ще остана същият максималист“, убедена е Еда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини