Цацаров се усъмни в избора на съдията, освободил Чоков

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да прецени нужна ли е проверка на освобождаването на Ценко Чоков

Според Цацаров трябва да се провери как е направено случайното разпределение на съдията, който гледа мерките за неотклонение по делото на скандалния кмет на Галиче и сина му, съобщиха Нова телевизия и "24 часа".   

В понеделник, с два на един гласа, съдебен състав на Апелативния специализиран съд, оглавяван от Даниела Росенова, пусна Чоков срещу парична гаранция от 10 000 лева. Мотивът беше влошеното му здравословно състояние, за което претендира защитата. Предишният съдебен състав обаче не счете това за достатъчна причина и го остави в ареста.

Междувременно се оказа, че когато е избиран съдия, Росенова е била в отпуск, а според изискванията системата за случайно разпределение би трябвало да изключва такива магистрати. Това е и причината Цацаров да призовава с писмо Панов да прецени нужна ли проверка на това обстоятелство. 

Самата тя вече обясни пред ВСС, че делото е постъпило, когато е била в отпуск, но е разпределено на неин колега, а чак когато се върнала на работа, влязла в съдебния състава.

Ценко Чоков е обвинен като лидер на организирана престъпна група за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. 

Междувременно, след пускането на кмета, част от жителите на Галиче обявиха, че са притеснени и възмутени от решението на съда, и смятат, че "едни съдии и един лекар са взели пари" за това.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини