Кметът Хасан Азис поиска от Мая Манолова съдействие за решаването на проблема с адресните регистрации в общината

Законодателна инициатива за решаване на проблема с издаване на лични карти на граждани, които нямат собствено жилище и не могат да посочат постоянен адрес поиска от националния омбудсман секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир по време на Деветото общо събрание на местните обществени посредници от Република България . Той направи това искане от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис,който поради участието си в заседание на Комитета на регионите в Брюксел не можа да присъства на форума.Сезгин Бекир сподели,че общината се сблъсква с невъзможност да регистрира обитателите на постройки извън регулация, които често са и незаконни,поради невъзможност да се открият адреси-имена на улици и номера.Без лични документи пък гражданите не могат да комуникират с институциите.Те дори не могат да влязат в болница.Наскоро е имало случай,когато четиринадесет годишна родилка е се е била приета в кърджалийска болница, без лична карта. Подобна проблеми има в повечето градове на страната. Сезгин Бекир предложи от името на кмета Хасан Азис законодателно да бъде уредено правото на тези граждани да ползват един постоянен публично обявен адрес за регистрация,за да получат документи за самоличност.

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов поиска съдействие от националния омбудсман за решаване на проблема с майките на деца с увреждания,които получават майчински,но и помощ от държавата.Той посочи,че е неправомерна практика на кметове на общини да карат майките да прекъсват отпуските си,за да могат да получат помощта от 900 лева.

Националният омбудсман Мая Манолова посочи,че поставените въпроси са основателни.Тя сподели,че нейният екип работи по предложения за промяна на 30 законопроекта в подкрепа на искания на гражданите.

По време на приемната на националния омбудсман в Кърджали бяха изслушани 39 граждани от областта,Хасково и Димитровград.Проблемите бяха разнообразни,като от екипа на обществения посредник Расим Муса предварително бяха запознали сътрудниците на Мая Манолова.

За първи път получаваме такава помощ при изнесена приемна.Организацията бе безупречна,споделиха от екипа на националния омбудсман.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини