Илия Илиев: Положих максимални усилия да оправдая доверието в мен

Благодаря на ПП ГЕРБ за доверието, което ми беше гласувано, каза Илия Илиев при предаването на властта на новия областен управител Начо Ковачев.  Положих максимални усилия, за да го оправдая. Той припомни, че мандатът му е започнал с едно доста тежко събитие и криза на територията на областта през по-миналата 2015 година, когато се разрази снежно бедствие. Това беше първото изпитание, с което се сблъсках и мисля, че се справихме доста добре предвид тежката ситуация и с оглед на това, че отговорихме на всички сигнали. Институциите работиха в синхрон, заедно с кметовете на общини се положиха доста усилия за овладяване на ситуацията, включително викахме въртолети там, където не можеха да достигнат служители на гражданска безопасност и защита на населението. Не дадохме жертви. Това ни даде и своите плюсове. Илия Илиев припомни, че са подменени доста електрически кабели и стълбове, което сега дава предимство, че няма прекъсване на тока по време на обилните снеговалежи тази година.

Положих усилия да придвижа задачите и приоритетите, които засягат интересите на нашите съграждани – обходния път, уширението на ГКПП „Маказа“. Мисля, че новият областен управител също ще положи усилия да се движат тези въпроси, той е бил два пъти заместник-областен, работил е по тях, каза Илиев. По отношение на обходния път в момента има одобрен проект от АПИ. Индикативната стойност на проекта е около 150-160 млн.лева. В момента тече процедура за напасване на парцеларния план към проекта. Следват отчуждителни процедури и експертен съвет към МРРБ, където окончателно  да се одобри и да започне да се търсят пари за финансиране на проекта. 

За граничния проход Маказа е направен проект, внесен в експертен съвет към МВР, който се занимава само с граничните пунктове. Поискано е становище от всички министерства как да се осъществи уширяването на прохода. Всички сме свидетели, че през летния сезон пунктът е тесен и се стига до дълги опашки и затруднения на туристи, в това число чуждестранни. През тази година трябва да започне основният ремонт на път 507 Хасково-Кърджали през село Мост. Там ще има подобрение на инфраструктурата, той може да се използва и като обходен докато тече изграждането на обходния, каза още Илиев.

Пътят Крумовград – Момчилград също ще бъде отремонтиран тази година по програма ИНТЕРЕГ България-Гърция. Областната администрация е кандидатствала тази година и по два проекта за намаляване на риска от наводнения по същата програма, сумата е за 1.09 млн.евро. Единият е за корекция на реката на входа на Крумовград, а другия за корекция на река Джебелска. Предстои одобрението им в комитет за наблюдение в Гърция. Работим и по туристически проект, който се надявам също да бъде продължен, каза Илиев. Днес от 13 часа ще се състои среща в областната администрация в Смолян с кметовете на общини във връзка с туристически регион Родопи.

Текст и снимки: Радка ПЕТКОВА

Източник: novjivot

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини