Мая Манолова:Кърджали има омбудсман,затова жалбите тук до мен са по-малко

Изображение 1 от 3

    Проблемите, които поставиха гражданите на Кърджали, са много повече, отколкото може да реши националният омбудсман за половин ден. Но трябва да отбележа, че жалбите от Кърджали са по-малко от други областни градове. Едната от причините е, че тук има местен обществен посредник, който своевременно решава въпросите, които се отнасят до местната администрация. Заради това приемната ми тук беше максимално облекчена.

    Повечето от темите, които поставиха кърджалийци, са от национален характер, които могат да бъдат решени след намеса на органи от централната власт, каза  пред журналисти в Кърджали националният омбудсман Мая Манолова.

    Тя каза, че е имала срещи с майки на деца с увреждания, които в момента са много притеснени от недомислиците в новата уредба. От една страна, държавата през бюджета на социалното подпомагане им дава по 930 лв. за децата с увреждания над 90 %, но от друга страна – им забранява да кандидатстват и работят по Програмата „Личен асистент”, по която програма на практика са получавали социални и здравни осигуровки. Смятам, че това е много несправедливо решение, защото на практика една майка да се осигурява ще трябва една част от тези 930 лв. да бъдат похарчени за това. Държавата е голям длъжник за всички семейства, които са избрали сами да се грижат за децата си с увреждания.

    Поела съм ангажимент към организацията на родителите на деца с увреждания, че ще настоявам пред служебния министър на труда и социалната политика тези текстове да бъдат променени. Поискала съм среща и се надявам още другата седмица да мога да поставя тези въпроси, заяви Мая Манолова.

    Тя съобщи, че на дневен ред е пакет от законодателни промени, по които работят и ще предложат за обществено обсъждане, ще ги внесат в следващия парламент. Те  са свързани с дейността и злоупотребите в банките по отношение на гражданите, с фирмите за бързи кредити, с частните съдебни изпълнители и създаване на закон за личния фалит, който да предпази хората от съсипване на техния живот.

    Сметките са си сметки, аз съм омбудсман, който защитава гражданите, но не мога да кажа на никого, че не трябва да си плаща сметката. Но пък в случаите, когато става въпрос за много по-големи сметки за ток, ако наистина се сбъдне тази прогноза, ще настоявам дружествата да дадат възможност за разсрочване на своите клиенти, да ги платят на части във времето – за три, четири, пет, шест месеца, добави националният омбудсман.
    Идеята ни е да изградим  мрежа от местните омбудсмани и националния омбудсман. За сега е доста рехавичка. Те са само дванайсет. Причините са ясни – много тежки са мнозинствата /две трети/, които трябва да бъдат постигнати за избор на местен обществен посредник. Въпросът се решава след дълги и тежки политически пазарлъци и напасвания на интереси в Общинския съвет. И не на последно място опити на общинските съвети да спестяват от всичко. Това е доста удобно и за кметската власт.

    В Кърджали вчера започна национална среща на местните омбудсмани, на която домакин е общественият посредник на общината Расим Муса. Във форума участва и Мая Манолова.

    Валери КОВАЧЕВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини