3 °C

Мая Манолова:Кърджали има омбудсман,затова жалбите тук до мен са по-малко

Изображение 1 от 3

  Проблемите, които поставиха гражданите на Кърджали, са много повече, отколкото може да реши националният омбудсман за половин ден. Но трябва да отбележа, че жалбите от Кърджали са по-малко от други областни градове. Едната от причините е, че тук има местен обществен посредник, който своевременно решава въпросите, които се отнасят до местната администрация. Заради това приемната ми тук беше максимално облекчена.

  Повечето от темите, които поставиха кърджалийци, са от национален характер, които могат да бъдат решени след намеса на органи от централната власт, каза  пред журналисти в Кърджали националният омбудсман Мая Манолова.

  Тя каза, че е имала срещи с майки на деца с увреждания, които в момента са много притеснени от недомислиците в новата уредба. От една страна, държавата през бюджета на социалното подпомагане им дава по 930 лв. за децата с увреждания над 90 %, но от друга страна – им забранява да кандидатстват и работят по Програмата „Личен асистент”, по която програма на практика са получавали социални и здравни осигуровки. Смятам, че това е много несправедливо решение, защото на практика една майка да се осигурява ще трябва една част от тези 930 лв. да бъдат похарчени за това. Държавата е голям длъжник за всички семейства, които са избрали сами да се грижат за децата си с увреждания.

  Поела съм ангажимент към организацията на родителите на деца с увреждания, че ще настоявам пред служебния министър на труда и социалната политика тези текстове да бъдат променени. Поискала съм среща и се надявам още другата седмица да мога да поставя тези въпроси, заяви Мая Манолова.

  Тя съобщи, че на дневен ред е пакет от законодателни промени, по които работят и ще предложат за обществено обсъждане, ще ги внесат в следващия парламент. Те  са свързани с дейността и злоупотребите в банките по отношение на гражданите, с фирмите за бързи кредити, с частните съдебни изпълнители и създаване на закон за личния фалит, който да предпази хората от съсипване на техния живот.

  Сметките са си сметки, аз съм омбудсман, който защитава гражданите, но не мога да кажа на никого, че не трябва да си плаща сметката. Но пък в случаите, когато става въпрос за много по-големи сметки за ток, ако наистина се сбъдне тази прогноза, ще настоявам дружествата да дадат възможност за разсрочване на своите клиенти, да ги платят на части във времето – за три, четири, пет, шест месеца, добави националният омбудсман.
  Идеята ни е да изградим  мрежа от местните омбудсмани и националния омбудсман. За сега е доста рехавичка. Те са само дванайсет. Причините са ясни – много тежки са мнозинствата /две трети/, които трябва да бъдат постигнати за избор на местен обществен посредник. Въпросът се решава след дълги и тежки политически пазарлъци и напасвания на интереси в Общинския съвет. И не на последно място опити на общинските съвети да спестяват от всичко. Това е доста удобно и за кметската власт.

  В Кърджали вчера започна национална среща на местните омбудсмани, на която домакин е общественият посредник на общината Расим Муса. Във форума участва и Мая Манолова.

  Валери КОВАЧЕВ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини