Румъния - всички искат оставки

Продължаващите протести в Румъния и речта на президента Клаус Йоханис пред парламента във връзка с политическата криза в страната са водещите теми за румънските издания днес.

Близо 5000 души протестираха снощи на Площада на победата срещу правителството, а над 2000 протестираха срещу държавния глава пред президентството. Всички искат оставки, обобщава в. "Гъндул". 

Протестите продължиха и в страната - в Клуж-Напока, Сибиу, Яш, Алба Юлия, Констанца, Галац, допълва "Ромъния либера".

В. "Адевърул" пише, че групи хора, които са били докарани от други места в страната, протестират от няколко дни пред президентството, настоявайки за оставката на държавния глава.

Автобус с регистрация от окръг Долж чакаше снощи 40 демонстранти от Крайова. На 50 метра от тях 11 протестиращи се качиха в микробус с регистрационни номера от окръг Олт. Всички твърдят, че са се организирали спонтанно, без помощ от някоя политическа партия.

Президентът Клаус Йоханис остро нападна вчера управляващата Социалдемократическа партия: първата ви грижа бе да се заемете с делата на наказателно преследваните. Измъчената оставка на един министър е твърде малко за излизане от кризата, а предсрочни избори са твърде много, цитира в. "Гъндул" посланието на президента от парламентарната трибуна.

Президентът даде ултиматум, извежда в заглавие в. "Адевърул", като препечатва коментар на Дойче веле. Според германската медия речта на президента е поставила проблема в едно просто уравнение с едно единствено решение: оставка на правителството. Според Дойче веле Йоханис е поискал оставката на правителството, макар да не е използвал тези думи.

Румънските издания отбелязват, че народните представители от Социалдемократическата партия (СДП) напуснаха залата по време на речта на държавния глава. 

Опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за спасение на Румъния аплодираха Йоханис, от партията на етническите унгарци му станаха на крака, но без да го аплодират, а в редиците на партия "Народно движение" на бившия президент Траян Бъсеску имаше баланс: някои си цъкаха по телефоните, други станаха на крака, пише "Адевърул".

Разчистването на сметки в парламента между Клаус Йоханис и СДП представлява микрокартина на социалното разделение: една Румъния, която осъжда корумпираните, подкрепена от държавния глава - от една страна, и една Румъния на народния вот, за който претендира СДП - от друга. По средата са иронията и освиркванията, пише в анализ в."Адевърул".

В друг анализ "Адевърул" посочва, че инициираният от президента референдум за продължаването на борбата с корупцията и осигуряването на критерия за почтеност на публичните длъжности е от критично значение. 

По време на предизборната кампания нито една партия не се обяви за отслабване на борбата с корупцията и на критериите за почтеност. Затова народът трябва да се произнесе по тези важни въпроси на референдум, пише авторът на "Адевърул" и предупреждава, че е много важно как ще бъде формулиран въпросът на референдума.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини