Дронове заснеха 450 древни останки, подобни на Стоунхендж в джунглата

Бразилски, британски и канадски археолози откриха в тропическите гови в Амазония стотици зенми структури, които по тяхно мнение приличат на Стоунхендж. Изследването е публиковано в Proceedings of the National Academy of Sciences, за него съобщава The Telegraph.

Откритите обекти са били заснети с дронове от въздуха. Те са на възраст между 1400 и 2300 години. По-голямата част от тях са геоглифи - кръгове и квадрати с размер около 300 м. 

Находките свидетелстват, че древните жители на Южна Америка са изгаряли или изсичали горите, след което са оформяли геометричната плетеница. Подобни образувания са открили в района около британския Стоунхендж. 

Найранните от бразилските геоглифи са се появили преди 2,5 хил. години. Учените са единодушни, че те създавани епизодично и вероятно са изпълнявали ритуални фнкции.

Стоунхендж е построен преди около четири хил. години. Най-тежките от камъните тежат 30-40 тона. Има много хипотези относно предназначението на комплекса, но в крайна сметка то е неизвестно. Освен това, зрхеолози установиха, че основните конструкции на Стоунхендж са пренесени от Уелс в Уилтшир.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини