Можем ли да разберем какво точно знае за нас Facebook

Ако използвате Facebook, тогава би трябвало да сте наясно със сделката, която сте приели. Facebook е безплатен и забавен, а понякога и крайно необходим, но в замяна на тази безценна услуга вие позволявате на социалната мрежа да ви следи.

Благодарение на нашата активност, рекламодателите могат да показват неща, които със сигурност ще искаме да си купим. С други думи, не можем да се откажем от рекламите във Facebook, без да се откажем от самия Facebook.

Има обаче някои неща, които можем да направим. От Business Insider ще ни помогнат със съвети за това как да контролираме Facebook рекламите и как да разберем какво точно знае за нас Facebook. Как става това?

За целта трябва първо да разгледаме начините, по които Facebook събира информация за своите потребители. Това става по три начина:

- чрез информацията, която ние директно даваме за себе си (име, възраст, семейно положение, родителски статус, къде живеем, работа, училище и т.н.);

- чрез това, което правим във Facebook – нещата които „харесваме“, присъединяваме се към групи, споделяме снимки и линкове, и кликаме върху линкове.

- чрез информацията от „бисквитките“ на сайтове, която Facebook чете и използва.

За да сме сигурни относно всичко, което Facebook знае за нас, трябва да използваме един инструмент, наречен Ad Preferences. Ето как става това:

1. Насочете се към вашата Facebook емисия новини. Задръжте мишката върху някоя реклама, която виждате отдясно, намерете малкото "х" в десния ѝ ъгъл, и кликнете върху него. Алтернативно, може да потърсите реклама в новинарския си поток и да намерете малката стрелка сочеща надолу, след което да кликнете върху нея.

2. В падащото меню намерете опцията „Why am I seeing this?“ и кликнете върху нея. Това е мястото, където ще намерите линк към страницата „Ad Preferences“, откъдето можете и да кажете на Facebook да спре да показва реклами от определен рекламодател. Това обаче не означава, че Facebook ще спре да ви показва реклами или че ще ги ограничи.

3. Кликнете върху „Manage Your Ad Preferences“. Ще се отвори списък с информация за вас, която влияе на това какви реклами виждате.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини