Прекратиха дело на Сумиста срещу съдия, искал му 50 000 лв.

Окръжният съд в Добрич прекрати производството по гражданско дело, образувано по искова молба на Петър Стоянов-Сумиста срещу съдия от Окръжния съд в Шумен.

Сумиста, който на две съдебни инстанции по делото "Килърите" получи доживотна присъда и понастоящем се намира в Софийския централен затвор, е предявил граждански иск за 50 000 лв. срещу съдията за нанесени му неимуществени вреди - като отхвърлил на искането му за сваляне на белезниците по време на процеса, както и в унизително отношение към него и показана предубеденост, съобщи в. "24 часа". 

Състав на Окръжния съд – Добрич прецени, че съгласно чл.132 от Конституцията на България, при осъществяване на съдебната власт, магистратите не носят гражданска отговорност за техните служебни действия, освен ако извършеното от тях не съставлява умишлено престъпление, т.е. имат функционален имунитет. 

Делото беше гледано в Добричкия окръжен съд, тъй като всички магистрати от Окръжния съд в Шумен са си направили отвод по него, поради факта, че ответникът по иска е техен колега. 

Делото срещу Стоянов е групата "Килърите" беше гледано в Шумен от съдебен състав с председател Димчо Луков. Още през 2011 г. Стоянов искаше Висшият съдебен съвет да провери съдия Луков, защото той и другите подсъдими са стояли с белезници в съдебната зала 9 часа, докато прокуратурата е чела обвинителния акт. 

В края на декември 2012 г. съдът в Шумен осъди Стоянов на доживотен затвор без право на замяна по обвиненията, че е организирал убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. Делото стигна и до Върховния касационен съд, който го върна на Апелативния съд във Варна заради нарушено право на защита на Стоянов. Издадена беше втора доживотна присъда. Предстои окончателното решение.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини