”Нова Република” до Цацаров: Проверете думи на шефка в ЦИК

"Нова Република" изпрати до главния прокурор сигнал за данни за престъпления, които се съдържат в изказване на зам.-председателя на ЦИК Мария Мусорлиева.

В сигнала на надпартийното дясно обединение по повод отмененото от ВАС решение на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции, пише:

"В предаването „Лице в лице“ от 2.02.2017 г. по bTV, зам.-председателят на ЦИК г-жа Мусорлиева, направи няколко изказвания, които съдържат данни за евентуално извършени престъпления от общ характер. На основание чл. 205 НПК смятаме, че вземането на показанията й от компетентен прокурор би могло да се окаже от съществено значение за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления. Още повече, съгласно същата разпоредба, задължение и на самата г-жа е да сигнализира компетентните разследващи органи, щом разполага и изнася данни за вероятно извършени престъпления". 

От "Нова Република" съобщават, че, коментирайки решението на ВАС, с което  отмени решение на ЦИК за ограничаване на машинното гласуване, тя сочи притеснена, как: „двете топдела“ се съсредоточават при един докладчик-съдия, при положение, че във ВАС имало „невероятни съдии“. 

"Това изявление е обидно за съдебния състав, но вярваме, че за прокуратурата представлява интерес преди всичко въпросът дали г-жа Мусорлиева разполага с информация за нещо нередно в системата за случайно разпределение на делата, за да могат двете „топдела“ да попаднат при един и същ докладчик по начин, в който тя очевидно се съмнява", допълват от дясната формация. 

И допълват, че г-жа Мусорлиева казва как: „прокуратурата и омбудсманът били станали адвокат на една от страните в процеса“ по делото за Национален референдум 2016 г. 

"И в този случай е интересно да се научи повече - как точно се е случило това и тези две независими институции са станали „адвокат“, респективно са подпомагали една от страните в процеса. Защото последното би нарушило и състезателното начало, и редица норми на ГПК относно правото на защита", пише още в сингала. 

Според "Нова Република" обаче особено притеснение будят разкритията за наличие в държавата на едно „кръгче или отборче“, което имало „пуснати пипала“ навсякъде в държавата. 

"От думите на г-жа Мусорлиева може да се съди, че става дума за незаконни действия на членовете на този кръг/отбор - вероятно търговия с влияние, корупционни схеми и други тежки престъпления по НК. И в този случай смятаме, че е наложително изискването от страна на прокуратурата на цялата информация за този кръг/отбор и неговата незаконна дейност, тъй като г-жа Мусорлиева неколкократно заяви в предаването, че дотук ще спре, което дава основание да се предположи, че разполага с допълнителна информация", допълват от дясното обединение. 

И допълват, че не на последно място, "госпожата говори и за: „заговор, видим от всички“, за което обаче, не могат да бъдат по-конкретни, просто защото не са успели да го видят. 

"Използваме случая да подчертаем (онези от нас, които бяха народни представители), че не се чувстваме обидени и/или оклеветени от становището на госпожата, че след разпускането на парламента, едва ли не, нямаме право като граждани да подаваме жалба срещу явно незаконосъобразни актове на ЦИК. Не приемаме обаче тона и начина с който тя направи внушението, че гражданите са, едва ли не, втора категория хора, ако нямат и качеството „народен представител“, завършва сигналът до Сотир Цацаров.

Той е подписан от Радан Кънев, Петър Славов, Методи Андреев, Мартин Димитров и Трайчо Трайков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини