Лидерите от ЕС ще обсъдят миграцията и Брекзита

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще имат днес неформална среща в Малта.

България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Двете работни сесии на заседанието на Европейския съвет ще бъдат посветени на миграционния натиск към Европа и на Брекзита.

Очаква се лидерите от ЕС да одобрят планове за ограничаване на миграцията от Африка към Европа. Хаосът в Либия обаче означава, че решаването на въпроса в краткосрочен план е малко вероятно, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейските лидери вероятно ще наблегнат на създаването на лагери за мигрантите още на африканска територия.

Британският премиер Тереза Мей ще участва в срещата, въпреки че планира да започне до следващия месец преговорите за излизане на страната от ЕС. 

Въпросът с миграцията показва нагледно, че съюзът ще трябва да си сътрудничи с Великобритания - една от двете основни военни сили в блока заедно с Франция и ключов донор за Африка - дълго след Брекзита, отбелязва Ройтерс.

От канцеларията на Тереза Мей заявиха, че тя ще разкаже за срещата си с новия президент на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица. 

Мей бе първият чуждестранен лидер, приет от Тръмп в Белия дом.

Британският премиер, от една страна, ще успокои останалите лидери от ЕС с уверенията, които получи от президента на САЩ, че той подкрепя НАТО, но от друга, ще предаде посланието му към европейските съюзници, че трябва да увеличат своите разходи за отбрана. 

По-рано Тръмп определи НАТО като отживелица. 

В писмо до лидерите от ЕС преди срещата на върха, председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи новия президент на САЩ като една от заплахите за съюза наред с Русия, Китай и радикалния ислям.

Коментари в сайта

Последни новини