Баба Айше: Гласувам винаги, защото знам, че и моят вот има стойност

Изображение 1 от 2

    „Докато съм жива ще упражнявам правото си да гласувам. Винаги съм отивала до урната на всички избори, за да дам своя вот на кмета на община Кърджали Хасан Азис. Той е най-добрият и човечен кмет, когото познавам. Убедена съм, че и моят глас, ще има стойност”, казва 87-годишната Aйше Юсеин Шериф от кърджалийското село Конево. Тя е една от най-възрастните гласоподавателки в района. Родена е на 18 март 1930 г. в многодетно семейство в кърджалийското село Крин. На 16 години се омъжва. Със съпруга си Мехмед, починал преди 26 години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, двама синове и 17 внуци и правнуци. Получава 210 лева месечна пенсия и живее сама. Всеки ден при нея идват, за да я видят дъщерите й – Айшегюл  и Гюлю, и синовете му Хюсеин и Раим.

    През целия си трудов път  възрастната родопчанка се е занимавала с тютюнопроизводство и животновъдство. Въпреки своите 87 години, баба Айше е усмихната жена и може да се похвали с бъбривост и жизненост. Помни първите създадени ТКЗС по селата през 50-те години на миналия век. Връщайки се към доброто старо време, баба Айше  си спомня, че тогава имало работа за всички. „Сега чедо, селата обезлюдяха. Няма и млади, и работа няма”, с мъка споделя възрастната жена. Баба Айше досега не е пропуснала да пости по време на свещения месец на мюсюлманите Рамазан. Знае и много турски народни поговорки. „Getirme sudan dеğirmen dönmez” (От донесена вода, мелница не се върти), „Günü birlik misafir yaz yağmuru gibidir” (Еднодневният гостенин е като летен дъжд).

    Според баба Айше тайната на дълголетието й е в спокойния живот, чистия планински въздух и във всекидневния физически труд. Към това прибавя и добротата, защото злобата и завистта съкращават живота на човека.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини