Затворнически началник ще лежи 4 години за подкуп

Окръжният съд във Враца осъди на 4 г. затвор старши инспектор и началник група към затвора във Враца Николай Кюпарски за подкуп в размер на 6000 лв.

Кюпарски, който е работел в затворническото общежитие от открит тип „Керамична фабрика“, е признат за виновен и за злоупотреба със служебно положение, съобщиха от прокуратурата.

Той ще трябва да плати и глоба в размер на 6000 лева, като е и лишен от права за срок от 6 години. Присъдата му трябва да бъде изтърпяна при общ режим.

Заедно с Николай Кюпарски подсъдим като съучастник е и бившият затворник Георги Борисов. Той е осъден на 3 години лишаване от свобода. 

През 2015 г. Кюпарски, в качеството си на старши инспектор и началник група, имал право да изготвя и внася становища в Комисията за промяна на статута на лишените от свобода и за изпращането им на работа към врачанския затвор. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода. 

Злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов, старши инспекторът се свързал с близки на друг затворник и поискал от тях подкуп в размер на 3000 лева, за да го включи в работните групи. 

Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Бившият затворник дал третите си имена и ЕГН-то, за да се осъществи превода. 

На 24 април 2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Николай Кюпарски. 

Няколко месеца по-късно - в края на октомври с.г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал 1500 лева от близък на друг затворник, за да изготви становище за започване на работа и за пускането му в отпуск. Този път старши инспекторът помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. 

На 8 ноември жената, с която затворникът живеел на семейни начала, превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал. 

И двете деяния затворническият шеф е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини