SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?

Кратките съобщения (SMS) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български с кирилица в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви.

За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален SMS със 160 символа им удържали пари колкото за три, пише "Монитор".

"Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българска компания ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница." Това написа Росен Златаров във Facebook.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница. Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака.

На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.
 
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.

Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини