Журналистът Весела Тотева представи книгата си „Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка.“

Изображение 1 от 3

    Какво е да достигнеш „дъното на общественото дъно”, да преминеш през 9-те кръга на Ада, да бъдеш изоставен от всички и всичко, но в крайна сметка да се изправиш и днес да продуцираш телевизионни продукти в една от най-гледаните телевизии в България? Ето това разказа днес пред препълнената зала от ученици и учители в Обединения детски комплекс журналистката Весела Тотева. Тя бе в Кърджали, за да представи своята книга „Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка.“ Покани я лично председателят на Общинския съвет по нароктични вещества Сезгин Бекир. Според него, а и според авторката на книгата, разказа от първо лице е най-ефикасния метод на превенция сред подрастващите срещу употребата на дрога.
    Секретарят на общината и председател на ОСНВ изрази удовлетворение, че първата среща на Весела Тотева по повод представянето на книгата й извън столицата е именно в Кърджали. При представянето й, той цитира нейно интервю. „Питат я как може да се справи човек със зависимостта, тя отговаря – трябва да искаш и обичаш живота. Питат я какво ще спаси света, тя казва: Не знам, мен ме спаси вярата. Благодаря Весела, че си тук със своя опит и лична история. Опитваме се ние като възрастни, които сме се заели с мисията да промотираме здравословен начин на живот далеч от дрога и наркотици, да спасяваме човешки живот. В тази връзка каним хора, които са минали през ада на наркоманиите, да споделят какво им се е случило. Няма по-искрен разказ от онзи, който е от първо лице”, каза Сезгин Бекир.
    Последва непринудения смел и откровен разказ на Весела Тотева и подтика й да събере своето „ходене по мъките” в книгата „Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка.“, която тя адресира преди всичко до деца и родители, лутащи се в капана на наркотичната зависимост. Изповедта „Падение и спасение“ е разказ за живота на една хероинова наркоманка, доказващ силата на вярата, че изход има дори в безизходния ад на пагубната страст към наркотиците.„Защото надежда винаги има…“, когато вярваш в нея и в любовта. Самата Весела Тотева е майка на две деца, едното от които е свидетел на „падението и спасението” й. 
    Дрогата е зависимост и прави човека роб, с каквото и да се занимава, твърди Весела Тотева, разказвайки тежки моменти от своя живот. 
    Днес тя е 43 години. На 17 години, по времето на социализма, попада в бунтарска среда, не харесва нито системата, нито училището, дори родителите си. Със свои съмишленици слушат забранена музика. Забременява. Скоро заминава за Чехия с мъжа си, където живее в лагер при ужасни условия. След това три години в Южна Африка. След завръщането си в България, на 21 години си намира работа като сервитьорка и завършва училище като частна ученичка. При една нейна приятелка в ресторант често й предлагат да си дръпне от цигара, за чието съдържание Весела не пита. След известно време изпада в абстиненция и научава, че е вече хероинозависима. Разбира, че трябва да направи нещо със себе си. Търси лекарска помощ. Включва се в метадонова програма. Междувременно записва и завършва журналистика в „Нов български университет”. Усеща и разбира, че трябва да се откаже и от метадона. Трудно, но го прави. Нещата се преобръщат, когато попада като стажант в Нова телевизия, в предаването „На Кафе”. Екипът там и дава сила и увереност, че може да се справи със зависимостта си. Както и поле за работа. 
    Срещата с младите хора на България тя възприема като своя мисия. Посланието към родителите и учителите й е да обгръщат своите деца с любов и внимание, да не се заблуждават, че със „сталински” наказания и ограничения могат да ги отдалечат от дрогата. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини