Дамата спипана за телефонни измами остава в ареста

По искане на Районна прокуратура-Кърджали съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Анета Й., на 47 г., привлечена като обвиняема за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице – извършител, с цел да набави за себе си и другиго, имотна облага възбудила и поддържала заблуждение у две лица и с това им причинила имотна вреда  в общ размер на 9 200 лева – престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 във връзка с чл.20 ал.4 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

На 20 декември 2016 г. в гр. Кърджали неустановен по делото мъж се обадил по телефона на 83-годишна жена. Той подал невярна информация, че в момента се провеждала полицейска акция срещу телефонни измамници. Мъжът излъгал, че в джоба на един от задържаните била намерена бележка с телефонния номер на пенсионерката. Обяснил на жената, че за да помогне на полицията и да не стане жертва на подобна измама, трябва да изтегли всичките си пари и да ги предаде на посочено от него лице – обв. Анета Й.. Пострадалата се съгласила и хвърлила найлонова чанта с 2 000 лева от терасата на дома си, която обвиняемата взела. 83-годишната жена се обадила по-късно на свои близки и разбрала, че е жертва на измама. 

На 25 януари 2017 г. в гр. Кърджали по същата схема била измамена и 67-годишна жена, която също трябвало да предаде спестяванията си във връзка с полицейска акция за задържане на телефонни измамници. Тя оставила чанта със 7 200 лева близо до паметник в парк в гр. Кърджали, откъдето обвиняемата ги взела.

На 27 януари 2017 г. Анета Й. е привлечена като обвиняема и задържана с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. На 28 януари 2017 г. по искане на прокуратурата съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обв. Анета Й. Определението на Районен съд-Кърджали може да се обжалва пред Окръжен съд-Кърджали.     

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини