Започна обезщетяването на земеделските стопани в Кирково за газопровода,плаща се за преминаване,а не за закупуване

От 1 до 1,25 лева за квадратен метър е стойността на обезщетенията ,които се изплащат в община Кирково на земеделските стопани за да се осигурят терени за преминаването на газопровода ,свързващ Комотини със Стара Загора.Сумата се изплаща ,не за отчуждаване на земеделски земи ,а за право на преминаване.Тръбата ще бъде вкопана на дълбочина от 2 метра и няма да пречи за земеделски дейности.Единственото ограничение е сервитутна зона от по 15 м. от двете страни на газопровода,където не е позволено да се садят трайни насаждения.Общо 670 парцела подлежат за обещетяване по процедурата.От тях 501 са на физически и юридически лица.170 са от държавния и общинския поземлен фонд.Срещат се недоволни земеделци,които считат,че обезщетенията са пренебрежително ниски.Те се готвят да обжалват процедурата в съда.В община Кирково трасето на газопровода ще премине границата при ГКПП „Маказа -Нимфея“ и ще продължи през Лозенградци,Кирково,Самодива.

Не се очаква ангажиране на много работници от общината,поради изискването на висока квалификация на специалистите,които ще изграждат газопровода.Няма да може да се ползва газта от тръбата за газификация на Кирково,тъй като налягането ще бъде високо,а газоразпределителна станция ще има чак в Кърджали.Това сподели за БНР кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман.Той посочи,че общинска администрация е посредник между държавата и стопаните при процедурата за овъзмездяване.Кметът определи обектът като стратегически за общината и страната.

Ще припомним,че газопроводът трябва да осигури алтернативни доставки на синьо гориво на тези от Русия.Той ще бъде с дължина 182 км.Започва от Комотини и свършва при Стара Загора.Ще следва трасето на пътя от Маказа във вътрешността на региона,като пресича общините Кирково,Джебел,Момчилград,Кърджали.

Стойността на тръбата е 220 млн.евро.50% от цената се плаща от Българската държавна енергийна компания.През нея ще минават 4,3 млн. куб.м.газ годишно.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини