Общински съветник от БСП поиска мораториум върху продажбата на общински жилища,общината прави нови 69

Общинският съветник от БСП Божидар Стоянов поиска мораториум върху продажбата на общински жилища,като се обоснова с това,че те имат основно социална функция и има много нуждаещи се.Поводът бе приемането на програма за управление и разпореждане с общинско имущество за 2017 г. в която е предвидено продажбата на 13 общински жилища на правоимащи,направили подобрения в тях и желаещи да ги закупят.Божидар Стоянов посочи,че през последните години броят на общинските жилища силно е намалял,като е спаднал до 340 броя.

  Традиция е да влагаме средствата от продадените общински жилища за строителство на нови,при това повече.За тази година по проект предстои изграждането на 69 в бившето общежитие на строителния техникум,посочи кметът инж.Хасан Азис.Той припомни,как по време на мандата на кмета Расим Муса са изградени с общински средства два блока в района на пазара.

  Цените,на които предлагаме апартаментите са пазарни.Те са съпоставими с това на новото строителство,сподели  председателят на групата съветници на ДПС Мухаррем Мухаррем.

Не можем да откажем законното право на правоимащите да придобият жилищата в които са били дългогодишни наематели,подчерта зам.-председателят на местния парламент Юсеин Ахмед.

Съветникът от ДПС Мехмед Мехмед детайлно аргументира продажбата.Той посочи следните аргументи:

-Не е тази залата, в която трябва да се обсъжда въвеждане на мораториум на общински жилища, а парламентът е институцията, която може да се изнесе по казуса
-Утвърдени бройки за продажба, които не представляват опасност от изчерпване. В проценти става въпрос за 13 жилища от 380 или около 2-3% от общия им брой. За пример община Хасково разполага с около 450 жилища          
-Задавали ли сте си въпроса, че вие ще ограничите, даже ще отнемете правото на правоимащите наематели да се сдобият с жилища , в които са инвестирали лични средства.
-Цените на общинските жилища не са по-атрактивни от тези на имотния пазар
-Понятията общински и социални жилища
-Намеренията на ръководството са в следващите години да бъдат изградени социални жилища по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 . тоест очаква общинските жилища да се увеличат, а не да се намалят, за което по-подробна информация вероятно ще даде кмета на общината

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини