11 °C

Програмите за саниране дават безплатен технически паспорт на жилището,който става задължителен в ЕС

Темата за енергийна ефективност на българските домове е една от най-съвременните теми откакто сме в ЕС. Това е така ,защото реално всеки човек може да има лична полза от вложените пари. Да се говори за диверсификация и изграждане на нови коридори за енергийна ефективност е едно, а да почувства всеки гражданин ефекта от малките сметки за ток и топлината в зимните месеци – друго. Само, че разбирането за това от къде идват парите и как става всичко, е слабо познато.

 В момента има две възможности:

Е в средствата , отпуснати от държавата / разбирай български пари от бюджета/ на потребителите, сключили договори;
Европейски пари за енергийна ефективност / саниране /

По първата възможност общините трябва да извършат процедурата и да подпишат договори с блоковете, чиито документи са изрядни. Този вариант отнема повече време, защото участниците са повече. От една страна общината, от друга – собствениците, представени чрез сдружение, трета- държавата като гарант за средствата, четвърта -  фирмите  изпълнители. Но бързам да кажа, че тук ефектът е по видим за много хора и вече санираните блокове са чудесен пример за следване. Аз лично не одобрявам говоренето срещу процедурите, защото това може само да откаже някои граждани от идеята.Скептично настроените хора за санирането не са малко. Те обаче не знаят , че в ЕС стандартът жилището ти да има технически паспорт е задължително при извършване на покупко-продажба. Или иначе казано – много скоро на нас ще ни се наложи да имаме такъв технически паспорт за сградите. В проектите за саниране това става в рамките на цената, която е предвидена.

Вторият вариант е чрез европейски средства и тук процедурата е малко по-бърза , защото има срокове, които регламентират до кога да се представи проектът, кога да се сключи договорът.

В момента е отворена схема BG16RFOP002-3.002-Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия. Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ дава възможност на големите фирми да решат проблемите с енергийната си ефективност , за да постигнат устойчив растеж станат конкурентноспособни. Парите са от ЕС, краен срок на кандидатстване е 19.05.2017 година до 17.30 часа т.е фирмите имат достатъчно време да направят енергийното си обследване, да определят приоритетите си и да кандидатстват с проект.

Общият размер на БП е 97 791 500 лева като средствата от ЕС са 83 122 775 лева, а националното съфинансиране – в размер на 14 668 725 лева.

Всяко предприятие / бенефициент / може да разработи проект като минималната стойност е 500 000 лева, а максимума – 2 500 000 лева.

Използвам възможността да напомня, че проекти, свързани с бизнеса в отделна оперативна програма след 2020 година няма да има. Предполага се, че до тогава България ще е създала условия за развитието на малкия и среден бизнес. Така че нека фирмите се запознаят с тази възможност и ако отговарят на условията – да кандидатстват!

Накрая искам да призова политиците да не отправяме „черни „ послания за корупция и спиране на проекти, когато става дума за европейски средства. От това губим всички и за мен такива политици са безродственици, защото вредят на страната. Пък и в правовата държава за констатиране на корупция има прокуратура и съд.

Дора Христова

управител на Областен информационен център-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини