1 °C

Нови климатици подгряха опозицията в местния парламент,кметът призова за конструктивност

  Нови климатици „подгряха“ опозицията в местния парламент при обсъждането на бюджета на община Кърджали за тази година.Те бяха разположени от страната на банките на малцинството.Управляващите се пошегуваха ,че се грижат за конфорта на опонентите си.

  Градусите в залата се нажежиха въпреки призивът на председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров за повече сдържаност.Кметът Хасан Азис от своя страна настоя за конструктивизъм.

  Както Кърджали бг вести писа план-сметката за 2017 г. ще бъде на стойност 49 480 000 лева,с 5% повече от миналата година.Това става без увеличение на данъчната тежест и намаляване на персонала.Градоначалникът Хасан Азис подчерта,че бюджетът е и инвестиционен и дисциплиниращ.Инвестициите са в размер на 33 % от план-сметката,като в тях са включени капиталовите разходи и привлечените по европроекти средства.По пера най-много средства ще се заделят за образование-43%,за благоустрояване -28% ,за култура и спорт-6%.

  Кметът Хасан Азис определи просрочените задължения,като ахилесовата пета на бюджета.Той направи подробен анализ ,за това как през последните години е натрупан дълг.Основната причина е съфинансиране на инфраструктурни проекти.Срещу 6 млн.лева съфинансиране общината е получила 150 млн. лева инвестиции,като част от проектите са изцяло с грант.Струваше си да направим този дълг за да получим такива инвестиции,категоричен бе градоначалникът.Финансовите корекции са били едва 1,5 млн.лева,което си е струвало риска.

  Председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров бе категоричен,че съпартийците му няма да подкрепят бюджета,защото са опозиция.Той обаче посочи,че социалистите са за повече хляб ,а не за зрелище,затова оценяват положителните моменти в план-сметката за 2017 г.Багдасаров определи бюджета като амбициозен,целящ се в повече постъпления.Той призова да се използва за приходи златната кокошка Водно огледало,която може да снася златни яйца.

  Общинската съветничка д-р Йорданка Господинова поиска 24 000 лева да бъдат заложени в бюджета,за да се подпомогнат семействата с репродуктивни проблеми.

  Анализ на негативните страни на бюджета направи председателят на групата съветници на Реформаторския блок Радослав Милев.Той посочи като слабост,че делът на собствените приноси на общината в план-сметката е едва 33%.Далеч сме от самостоятелност,посочи общинския съветник.Според него по бюджетен дефицит сме сред първите 6 общини в страната.Милев направи сметка,че ако продължаваме да трупаме задължения с това темпо до края на мандата неразплатените разходи от 15 125 000 лв. ще нарастнат на 27 000 000 лева.

  Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов пък оповести,че общината е сключила договор да изплати на сметосъбиращата фирма Грийн партнърс през тази година 7,7 млн.лева,като по-голямата част са стари задължения.Попита от къде ще се вземат парите.

  Байрам Байрам от ДПС обвини Милев,че е преписал учебника по публични финанси.Той подчерта,че задлъжнялостта на общината започва да расте през 2009 г.,когато на власт идва ГЕРБ и спират инвестициите от републиканския бюджет.

  Градоначалникът Хасан Азис посочи,че всички акцентират върху разходи.Опозицията се въздържа от решения когато става дума за приходи,като продажба на недвижимо имущество или повишаване на данъци и такси.В предизборна обстановка съветниците от ДПС проявиха политическо мъжество променяйки някои такси и данъци,които се обжалват в съда.Но те щяха да донесът един милион приходи,които и сега трябва да осигурим,посочи Хасан Азис.Той също отговори на въпрос защо имаме голяма администрация-заради големия брой населени места 93, по които сме водещи в страната.Кметът каза също,че ще поиска актуализация в бюджета в средата на годината за да се осигурят средства за ин витро процедурите. Градоначалникът настоя за още конструктивни предложения,като се аргументира ,че при обсъждането на бюджета опозицията е била пасивна.Радослав Милев поиска 20 000 лева за градска украса.

  Бюджетът бе приет с гласовете на ДПС.БСП се въздържа.ГЕРБ и РБ бяха против.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини