Нови климатици подгряха опозицията в местния парламент,кметът призова за конструктивност

    Нови климатици „подгряха“ опозицията в местния парламент при обсъждането на бюджета на община Кърджали за тази година.Те бяха разположени от страната на банките на малцинството.Управляващите се пошегуваха ,че се грижат за конфорта на опонентите си.

    Градусите в залата се нажежиха въпреки призивът на председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров за повече сдържаност.Кметът Хасан Азис от своя страна настоя за конструктивизъм.

    Както Кърджали бг вести писа план-сметката за 2017 г. ще бъде на стойност 49 480 000 лева,с 5% повече от миналата година.Това става без увеличение на данъчната тежест и намаляване на персонала.Градоначалникът Хасан Азис подчерта,че бюджетът е и инвестиционен и дисциплиниращ.Инвестициите са в размер на 33 % от план-сметката,като в тях са включени капиталовите разходи и привлечените по европроекти средства.По пера най-много средства ще се заделят за образование-43%,за благоустрояване -28% ,за култура и спорт-6%.

    Кметът Хасан Азис определи просрочените задължения,като ахилесовата пета на бюджета.Той направи подробен анализ ,за това как през последните години е натрупан дълг.Основната причина е съфинансиране на инфраструктурни проекти.Срещу 6 млн.лева съфинансиране общината е получила 150 млн. лева инвестиции,като част от проектите са изцяло с грант.Струваше си да направим този дълг за да получим такива инвестиции,категоричен бе градоначалникът.Финансовите корекции са били едва 1,5 млн.лева,което си е струвало риска.

    Председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров бе категоричен,че съпартийците му няма да подкрепят бюджета,защото са опозиция.Той обаче посочи,че социалистите са за повече хляб ,а не за зрелище,затова оценяват положителните моменти в план-сметката за 2017 г.Багдасаров определи бюджета като амбициозен,целящ се в повече постъпления.Той призова да се използва за приходи златната кокошка Водно огледало,която може да снася златни яйца.

    Общинската съветничка д-р Йорданка Господинова поиска 24 000 лева да бъдат заложени в бюджета,за да се подпомогнат семействата с репродуктивни проблеми.

    Анализ на негативните страни на бюджета направи председателят на групата съветници на Реформаторския блок Радослав Милев.Той посочи като слабост,че делът на собствените приноси на общината в план-сметката е едва 33%.Далеч сме от самостоятелност,посочи общинския съветник.Според него по бюджетен дефицит сме сред първите 6 общини в страната.Милев направи сметка,че ако продължаваме да трупаме задължения с това темпо до края на мандата неразплатените разходи от 15 125 000 лв. ще нарастнат на 27 000 000 лева.

    Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов пък оповести,че общината е сключила договор да изплати на сметосъбиращата фирма Грийн партнърс през тази година 7,7 млн.лева,като по-голямата част са стари задължения.Попита от къде ще се вземат парите.

    Байрам Байрам от ДПС обвини Милев,че е преписал учебника по публични финанси.Той подчерта,че задлъжнялостта на общината започва да расте през 2009 г.,когато на власт идва ГЕРБ и спират инвестициите от републиканския бюджет.

    Градоначалникът Хасан Азис посочи,че всички акцентират върху разходи.Опозицията се въздържа от решения когато става дума за приходи,като продажба на недвижимо имущество или повишаване на данъци и такси.В предизборна обстановка съветниците от ДПС проявиха политическо мъжество променяйки някои такси и данъци,които се обжалват в съда.Но те щяха да донесът един милион приходи,които и сега трябва да осигурим,посочи Хасан Азис.Той също отговори на въпрос защо имаме голяма администрация-заради големия брой населени места 93, по които сме водещи в страната.Кметът каза също,че ще поиска актуализация в бюджета в средата на годината за да се осигурят средства за ин витро процедурите. Градоначалникът настоя за още конструктивни предложения,като се аргументира ,че при обсъждането на бюджета опозицията е била пасивна.Радослав Милев поиска 20 000 лева за градска украса.

    Бюджетът бе приет с гласовете на ДПС.БСП се въздържа.ГЕРБ и РБ бяха против.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини