Омбудсманът се отчете,дадоха му висока оценка

Общественият посредник на община Кърджали Расим Муса направи своя годишен отчет пред общинските съветници в Кърджали.Той бе приет и одобрен с пълно мнозинство.При гласуването председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа посочи големият опит в обществената дейност на Расим Муса-кмет,председател на местния парламент,народен представител.Расим Муса е човек ,който познава проблемите на гражданите.Апелирам да му оказваме пълно съдействие ,каза Раиф Мустафа.
Публикуваме в резюме доклада на омбудсмана Расим Муса:

Резюме на доклад

ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК

НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ ЗА 2016 Г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

През изминалата 2016 година дейността ни бе насочена към всекидневно решаване на случаи по конкретни жалби и сигнали, молби за съдействие от страна на граждани и предложения на неправителствени организации, изнесен прием в кметства и подобряване на информираността.  
      В работата си по отделни жалби срещам разбиране и добро сътрудничество с ръководството на общината и служителите в администрацията. След като анализирах наблюденията си по повод постъпили сигнали, свързани с многообразието в дейността на органите на местното самоуправление и местната администрация, подчертавам, че намесата на обществения посредник е полезна и спомага за решаване на проблеми и конфликти, преди те да се разраснат и да засегнат в по-голяма степен личен или обществен интерес. Установената практика да извършвам проверките на място и да разговарям със служителите и техните ръководители помага за откровен разговор, в който се изясняват затрудненията и се намира правилният път за решаване на всеки случай.     

Създадох добри взаимоотношения на доверие и разбирателство с активисти от гражданския сектор. Целта ми е с добро съдействие и добри стъпки, като обществен посредник да успея да защитя неотменните права на гражданите ,за да е налице и готовността на самите граждани да участват в управлението на общината и обществото.

   Структурата на доклада е съобразена с последователността, посочена в чл. 37, ал. 1 Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Кърджали.

Накратко дейността в цифри:

-Приети, изслушани и консултирани граждани – 217

-Заведени жалби – 106

-Решени случаи чрез взаимодействие с администрацията-86

-Становища с предложения и препоръки –93

-Жалби в процес на разглеждане –16

В технологичен план още веднъж мисля , че е необходимо да уточня, че не всяка среща на гражданите с Обществения посредник е свързана с подаване на жалби и стартирането на проверка от моя страна. В много от случаите гражданите разчитат на консултация,човешки разговор за споделяне и съдействие за решаването на възникнал въпрос с органите на местната или централната администрация. В широк кръг от случаите се налага предприемането на срочни действия и посредничество между двете страни в процеса.

През отчетния период са подадени 106 жалби и сигнали на граждани,в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 42.4% ,а отрицателен отговор е даден на 16,1%,. Насочени към друга институция са 17,9% от жалбите.В процес на проверка и изпълнение са 15,1% от случаите,а нерешени са 8,5 %.

Ясно се откроява големият брой жалби, свързани със собствеността на гражданите , строителство и благоустрояване -28 броя,социални проблеми на гражданите-29 жалби и административно обслужване на гражданите -10 . Общо само в тези три сфери са над 50% от всички жалби.

Най-честите оплаквания са свързани с: благоустрояване на населени места, асфалтиране на улици и прокарване на път и достъп до имоти, забавяне при издаване на искан документ, удостоверения, скици на имот, предоставяне на обществена информация, удължаване на срокове за извършване на проверки по сигнали за незаконно строителство и др.

През 2016-та година социалните проблеми са на първо място по значимост за кърджалийци. Основно се поставят проблеми за социално и парично подпомагане,осигуряване на личен асистент и съдействие за намиране на работа . Повдигат се и въпроси свързани със забавяне ,издаването на ТЕЛК-ови решения, като се иска съдействие за издаването им до определен срок, за да не изпуснат възможности за участие в различни социални програми.

Безопасността на движението и обществения ред и сигурност безпокоят значително по-малко граждани. Постъпилите жалби за годината са 3, като две от тях са положително решени.

Наболял е проблемът за безстопанствените кучета в парковете и улиците на Кърджали . Има и сигнали за замърсяване на околната среда в с.Вишеград, с.Дъждовница и с.Пъдарци,в района на Пазара и кв.Прилепци.

През първото четиримесечие на 2016 г. бяха посетени 16 населени места. Срещите са много полезни, а повдигнатите въпроси се обсъждат и с кметовете и се търси подходящо решение. От някои кметове не получих съдействие за уточняване на графика и поради не навременна информираност на местните хора ,срещите бяха с малък кръг от хората по селата . Жителите поставиха повече от двадесет значими проблема, формулирани в жалби и сигнали.

Общественият посредник на община Кърджали, заедно с председателя на ОС на БЧК доц.д-р Тодор Черкезов бяхме координатори на дарителската кампания „Дари празник на баба и дядо”на Националния омбудсман Мая Манолова,която се проведе през м.април 2016 г.По наша инициатива в средствата за масово осведомяване бяха публикувани призиви към гражданите на областта да се включат в кампанията.

В Кърджалийска област дарените средствата са над 30 х. лева.

По инициатива на обществения посредник и със съдействието на Българският червен кръст бяха осигурени палта,мъжки и дамски костюми,постелъчно бельо,детски дрешки и играчки .Със съдействието на Кмета на община Кърджали и областното ръководство на БЧК те бяха разпределени между Дома за възрастни хора ,Дом „Майка и дете”,на Къща от семеен тип и три защитени жилища,както и между социално слаби граждани от селата и града.

За втора поредна година в залата на Бизнесинкубатора организирах връчването на наградата „За гражданска доблест”. За 2016 –та година с нея бяха удостоени директорът на Обл С на БЧК Жана Чакърова-Шукерска и дванадесетокласничката от СУ”Владимир Димитров-Майстора”- Шенай Сюлейман.Според утвърдения правилник ,регламентиращ наградата носителите й се номинират от обществения посредник и неправителствения сектор.При връчването на наградите в залата присъстваха представители на ключови институции, неправителствени организации и медии.Медиен партньор на проявата бе БНР в лицето на Радио „Кърджали”.

На национална среща с Омбудсмана на Република България се предложи реализирането на национална кампания за популяризиране на институцията пред новоизбраните кметове и Общински съвети и се подчерта, че това би било в защита на гражданския интерес по места.

Има депозиран законопроект в Народното събрание, целящ да отвори процеса по разширяването на мрежата от местни обществени посредници. Свои предложения направиха и действащите местни обществени посредници в страната.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Институцията на Обществения посредник се ползва с достатъчно между институционален авторитет, което позволява да се излиза извън тесните рамки на правомощията в опит да се защитават права и законни интереси на гражданите.

Хората очакват действия по сигналите им, а не размяна на писма. Необходимо е по-бързо проучване на конкретна жалба, за да се вземе навременно решение за конкретни мерки. Множество предложения и въпроси са изказвани от граждани и граждански организации за повече достъпна информация на електронната страница на Общината, като: страницата да се допълни с информация за отговарящите по изпълнението на различните Наредби приети от Общински съвет- да се посочат конкретните служители поименно и с телефон за връзка и служебните задължения- и по коя наредба.
Убеден съм, че подобряването на информационната среда ще е в полза на гражданите, а оттам и за преките им впечатления от работата на органите на местното самоуправление.

Освен решаването на индивидуалните случаи усилията ни са насочени към анализиране на системните проблеми в административната дейност и изготвяне на препоръки за нейното коригиране и привеждането й в съответствие със закона и добрата административна практика. Констатациите от разглежданите случаи ще се обобщят и ще изготвим при необходимост предложения за промени и допълнения към подзаконови нормативни актове, приемани от общински съвет през 2017 година.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Предлагам Общинският съвет да приеме следното

ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ:

ПРИЕМА на основание чл.21а, ал.3 от ЗМСМА и във връзка с чл. 36 от Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник , Годишен доклад за дейността на Обществения посредник на община Кърджали през 2016 година .

Благодаря Ви за вниманието!

Обществен посредник на община Кърджали:Расим Муса

27.01.2017 г.

гр.Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини