Февруари – Месец на Америка в Кърджали

Изображение 1 от 2

    С фотоизложба ще стартира 7-мото издание на ежегодния фестивал „Февруари–Месец на Америка” в Кърджали. В нея 17 кърджалийци, посещавали САЩ по различни поводи и в различни години, ще покажат свои фотоси, запечатали интересни места или забавни моменти от престоя им зад Океана. Имената на участниците не се съобщават предварително, известно е само че възрастовият диапазон е между 16 и 66 години. Откриването предстои на 1 февруари 2017 г. от 17,30 ч. в Дома на културата.

    Организаторите на форума отново са Дружество „Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/, Посолството на САЩ и Община Кърджали. Те са подготвили разнообразна програма. За първи път ще се проведе ученически конкурс за превод от английски на български език за 10, 11 и 12 клас. Журито на състезанието се оглавява от Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”. Проявилите желание за участие ученици от три водещи гимназии в Кърджали ще премерат сили в залата на Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” на 30 и 31 януари и 1 февруари. Наградите са осигурени от Посолството на САЩ и ще бъдат връчени от председателя на журито.

    По-малки ученици пък ще четат книги за приятелството, написани от български и американски автори, отново в Библиотеката. Деца и родители ще се съберат в Обединен детски комплекс, за да отбележат 9 февруари – деня за безопасен интернет. Презентация ще изнесе преподавателят от Софийския университет „Св. Климент Охридски” Георги Гачев. Художниците Пенка и Хари Атанасови ще продължат лекторията „Съвременно американско изобразително изкуство”, която провеждат с арт-любители вече четвърта поредна година. Младите журналисти и фотографи от Обединен детски комплекс вече работят по подготовката на ученическия вестник „Приятели плюс”, чието първо издание миналата година пожъна голям успех. До края на февруари се очаква да излезе от печат и вторият брой.

    Две годишнини на музикални легенди ще бъдат отбелязани по време на Месеца на Америка. Специално предаване на Общинско радио „Кърджали” ще разкаже за големия американски композитор Джордж Гершуин и влиянието му  върху световната музика във връзка с 80-годишнината от смъртта му. Трибют на джаз-легендата Ела Фицджералд пък ще ознаменува 100-годишнината от нейното рождение, която ще се чества в цял свят през 2017 година.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини