МВР и данъчни се залавят със сервизите, работещи на черно

Масови проверки започват данъчните и МВР в кварталните автосервизи в близките дни, пише „Монитор”. Съвместните операции ще продължат редовно чак до 2018 година.

Планът е заложен в стратегията на полицията за превенция на престъпността.

Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се оценяват на десетки милиони лева годишно.

Крадени части продавали освен това в много от сервизите.

Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол.

Проблемът идвал още от 2000 г., до когато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно.

В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците.

Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки.

Данните от парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом.

Само в последните дни преди коледните празници са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности.

Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни, пише „Монитор”.

Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсват и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

От Съюза на българските автомобилисти апелираха за изготвянето на закон, който да предвиди въвеждането на задължителна регистрация на всички авторемонтни търговски обекти и създаване на регистър.

СБА иска също въвеждане на задължителни „сервизни картони“ за всяка кола. С тази стъпка например ще може да се ограничи и превъртането на километражите.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини