Първият в света екзамащабен суперкомпютър е почти готов

Ако никога не сте чували за екзамащабен компютър, познат още като супер-супрекомпютър, не се тревожете, защото той все още не съществува.

Но през 2017 всичко това ще се промени. Китай обяви, че първият в света прототип на екзамащабен суперкомпютър ще бъде готов през идните месеци. Ако работи както трябва, той ще е най-бързия компютър в света, способен да изпълнява 1 квинтилион изчисления в секунда.

Очаква се суперкомпютърът да бъде готов по-рано от предвиденото, още тази година, а не през 2018, както бе оповестено първоначално.

Ще изминат още няколко години преди завършеният прототип да се превърне в напълно функционален модел, но ако нещата се развиват по план, чакането ще си струва.

Напълно завършената компютърна система на екзамащабния компютър ще е готова през 2020 година, тя ще е 200 пъти по-мощна от първия китайски петафлоп компютър Tianhe-1, признат за най-бързия в света през 2010.

Китай обаче реши да не почива на лаврите си, оттогава се появи и Tianhe-2, който през 2015 също бе обявен за най-мощния компютър в света. За 6-ти пореден път Китайски суперкомпютър оглавява класациите за супрекомпютри на изследователските групи.

Наскоро, Китай разкри, че най-бързия им нов супрекомпютър - Sunway TaihuLight - е достигнал върхово постижение от 124.5 петафлопа, това означава, че е първият в света прехвърлил заветната граница от 100 петафлопа.

За да добиете по-добра представа за екзамащабния компютър, Sunway TaihuLight е способен на квадрилион или 1,000,000,000,000,000 изчисления в секунда.

Китайският прототип, разработващ се в момента, който ще носи иимето Tianhe-3, е способен на поне 1 квинтилион или 1,000,000,000,000,000,000 изчисления в минута.

Квинтилионът е мерна единица, използвана най-често, за да обясни масата на слънцето или броя на молекулите в човешкия мозък.

САЩ също работят по екзамащабен компютър, но се очаква той да стане готов едва около 2023 година.

Според местното Министерство на енергетиката, той ще внесе революция в света на изследванията.

При 1,000,000,000,000,000,000 изчисления в секунда, екзамащабният компютър ще успява бързо да анализира огромен обем информация и да симулира далеч по-реалистично сложните процеси и връзките между много от фундаменталните сили във Вселената.

Супрекомпютърът ще симулира процеси в областта на медицината, регионалния климат, превръщането на растенията в биогориво, връзките между енергията и употребата на вода, откриването на нови материали, фундаменталните сили на Вселената и много други.

Тъй като водещите 2 суперкомпютъра в света в момента са китайски, осигурявайки на страната лидерската позиция в това отношение, на САЩ ще им е много по-трудно да се преборят със съперника си през идните години – понастоящем 5-ма техни претенденти са в световния топ 10, но те са значително по-слаби от двата водещи китайски модела.

Конкуренцията обаче насърчава иновациите, затова не е от значение кой е на водещата позиция, стига от това да се облагодетелства науката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Мозък
    1 0
    12:22, 24 яну 2017
    Ще го използват предимно за шпионаж и разбиване на пароли.
    Китайците знаят защо !!!
Последни новини