Иво Прокопиев: Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация

Печално известната в последно време сделка за продажбата на държавния дял в дружеството EVN е била контролирана от Комисията за финансов надзор (КФН) и Агенцията по приватизацията, заяви Иво Прокопиев пред bTV.

Той е привлечен като обвиняем заедно с бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. По производството предстои да се повдигне обвинение и на ексфинансовия министър Симеон Дянков.

"Ако е имало нередности, те са органите, които трябва да вземат отношение, а самият надзор е одобрил проспектите за публичното предлагане", коментира Прокопиев по повод обвинението, че е подпомогнал Дянков да извърши престъпление по служба по отношение на сделката.

Прокопиев е категоричен, че делото е скалъпено и е клевета, която прокуратурата нарочно разпространява два месеца преди изборите.

Прокопиев заяви, че той самият не разбира обвинението. Поискал е от държавното обвинение допълнителна информация, защото твърди, че няма отношение към тази сделка.

"Независимо, че нямам пряко участие, прокуратурата е избрала едната от трите сделки и е навързала политическия си сюжет", коментира той и намекна за другите две продажби на дялове - на дружествата ЧЕЗ и "Енерго Про". Той риторично попита защо, ако е имало нередности, не е обвинен и за другите две продажби.

Прокопиев припомни, че в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в "Алфа финанс холдинг", който притежава инвестиционния посредник по сделките "Булброкърс", няма никакво отношение.

При борсова сделка пазарът определя цената, а не оценител, добави издателят на "Капитал" и "Дневник". Според него атаката на държавното обвинение идва в отговор на редакционната политика на двете издания, които по думите му са "очевидно неудобни за корупционния картел".

Прокопиев коментира и слуховете, че участва в новия политически проект на Христо Иванов "Да, България" и дори го финансира. Бизнесменът е категоричен, че подкрепя партията, но няма участие в нея.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини