Турският парламент обсъжда преминаването към президентска република

Турският парламент започва дебати върху конституционни промени, които биха превърнали страната в президентска република и по този начин бих дали още повече власт на Реджеп Таийп Ердоган. 

Очаква се дискусиите да продължат две седмици, а реформите трябва да минат на две гласувания с подкрепа от поне 330 от 550-те народни представители, преди да бъде започната подготовката за референдум 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, учредена от самия Ердоган, има 317 гласа, но преминаването на нужната бариера е възможно с подкрепата на националистическата Партия на националното действие, която има 40 народни представители. Част от тях са против промените, но лидерът Девлет Бахчели вече гарантира подкрепата за инициативата. 

Според опозицията реформата би дала прекомерна власт на Ердоган и би превърнала управлението на страната в диктатура, отдалечавайки я от демокрацията. 

Опитват се да превърнат демократичния парламентарен режим в тоталитарен", заяви лидерът на Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, цитиран от "Асошиейтед прес".

Според турския вицепремиер Нуретин Чаникли, цитиран от "Ройтерс", референдумът може да се проведе в началото на април.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини