”Република”: Албания е новата люлка на ”Ислямска държава”

Под заглавие "Тероризъм, знамена на ИД се развяват в албанските села" в. "Република" пише, че Албания е новата люлка на «Ислямска държава», предадоха МИА и БТА.

Италианският вестник предупреждава за увеличената опасност от тероризъм в Албания, тъй като броят на радикалните ислямисти в страната се е увеличил.

"Република", който се позовава на италианските тайни служби, подчертава, че Италия е в опасност от въъзможни нападения и най-застрашен е районът на Пулия:

"Момчета от селата Лешница, Загорци и Ремет са онези, от които днес трепери Европа. Най-опасен от тях беше Алмир Даци от Лешница, той ръководеше джамия, в която са радикализирани много хора. Твърди се, че Алмир Даци е загинал в Сирия".

В статията се посочва, че много албанци живеят в Пулия и представляват рисков фактор за жителите в региона. "Един от тях беше Ервис Алиня, който още като дете емигрирал със семейството си в Пулия. Преди известно време той се върна в Албания, където се радикализира и замина за Сирия, където бе убит", пише вестникът.

Радикализирани албанци идват и от югоизточна Албания, продължава "Република". Те са свързани с албанските престъпни среди, активни в района на Бари в неразрешената търговия с оръжие и дрога.

Албанският премиер Еди Рама оценява статията като голяма лъжа. В профила си във Фейсбук той писа:

"Това е една голяма лъжа, но какво да се прави, така стоят нещата - който не чете вестници, не се информира, а който чете, се дезинформира".

Коментари в сайта

Последни новини