Карабоюков хвана за четвърти пореден път кръста в Арда

    Треньорът по водна топка на детския отбор на „Арда“ Величко Карабоюков хвана богоявленския кръст във водите на Водното огледало за четвърта поред година и пожела мир и сплотение на всички. Преди това отец Петър заедно с кмета Хасан Азис и спасител от пожарната служба бяха издигнати с висока пожарникарска стълба и оттам духовникът хвърли кръста в ледената вода. В речта си, качен на платформата, от мегафон той обясни, че посвещава днешния ритуал на пожарникарите в държавата, някои от които са спасявали хора в Хитрино, а след него говори и кметът Хасан Азис.

    Тази година литийното шествие от храма „Свети Георги Победоносец“ беше традиционно – нямаше както други години камили, процесия от ретро коли и други нехарактерни за ритуала елементи, които не се приемат еднозначно от традиционалистите. Деца с хоругви поведоха колоната,  а зад тях вървяха отец Петър Гарена с кръст, обкичен със здравец, кмета Хасан Азис и председателят на църковното настоятелство д-р Тодор Черкезов, в процесията беше и областният лидер на БСП Милко Багдасаров.

    Техниката се оказа много устойчива, както са устойчиви  и нашите пожарникари, каза след ритуала свещеникът. Днешният ритуал посвещавам на тези, които са в беда, без дом, без покрив и които посрещнаха Нова година по тежък начин, нека да не се чувстват самотни. Използвахме стълба, за да покажем нашата съпричастност и към всички, които гасят пожарите в нашата страна – а тук има много пожари – социални, бедни, политически кризи и какво ли не. И накрая все още има хора, които дежурят по пътищата, които ни предупреждават да си слагаме коланите в колата, които ни гасят запалените къщи. Те са много малко останали тези герои, а те не делят кой какъв е когато отиват да помагат. Първо да си помогнем, пък после да видим кой какъв е, каза свещеникът.

    Кметът Хасан Азис поздрави всички кърджалийци и всички братя християни по случай Йордановден, в който е станало кръщаването на Исус Христос, с пожелание за една мира, здрава Нова 2017 година. опитахме се тази година посланието ни да бъде съпреживяването на хората, които са в беда – особено с нашите братя и сестри в Хитрино, които погубиха своя живот, които останаха без дом и покрив. Кърджали е с тях и това е нашия знак за единство, за подпомагане и съпреживяване както на радостите, така и на тъгите.

    Мераклиите, които се хвърлиха във водите на Водното огледало, за да уловят кръста, ще получат по 20 лева. Кметът дава 100 лева на този, който го е достигнал.

    Текст и снимки: Радка ПЕТКОВА

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини