Д-р Мехмед: Във военното поделение в Ардино винаги се поддържаше строга дисциплина

Изображение 1 от 3

    Наставникът на аматьорския футболен отбор на „Докторите” от Кърджали хирургът д-р Мюмюн Мехмед след десетилетия посети бившите казарми в Ардино. В закритото военно поделение 33-310 в центъра на града той служил две години през 80-те години на миналия век.

    „С носталгия си спомням за тежката военна службата в Ардино. През онези години тук винаги се поддържаше строга дисциплина, постоянно учения и тревоги и малко отпуски за войниците”, разказва д-р Мехмед. Той е бил на служба в Ардино в танковата рота в Българската народна армия.

    Д-р Мюмюн Мехмед е роден през 1966 година в чернооченското село Комунига. Завършил е Медицинския университет в Стара Загора. В момента работи като хирург  в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” АД в Кърджали. Женен, с две деца.

    Припомняме, че казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители, като всички мъже над 18 годишна възраст са били задължавани да работят „ангария" (безплатно) между 5-10 дни на месец. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма" на гръб. Двама войници слагали камъните на гърбовете на хората, имало е случаи когато камъкът е бил тежък и ако човекът, който трябва да го носи не издържи, го налагали с пръчки като истински роби.

    Тухлите били изпечени между Горичево (Кайрак махала) и сегашното СУ „В. Левски". Още горещи, тухлите натоварвали в специални сандъци на гърба на хората и през 10 метра е имало войници с пръчки, които налагали жестоко всеки движещ се по-бавно.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      5 0
      23:46, 5 яну 2017
      Алоуууу, прокуратурата ли е? Хайде стига сте са чесли, а се захващайте за работа с този Гюнер Шюкри, има цяла глава в НПК, за такива като него. Ха сега да видим дали си заслужавате топлите местенца и огромите си заплати или сте на подчинение на Пеевски. С такива невинни и така между другото пропуснати от Вас статии се сее семето на и се започва. Края е ясен примери бол - Босна, Косово,....
    Последни новини