Белгийската KBC купува ОББ и дружеството "Интерлийз" за 610 млн. евро

Базираната в Белгия финансова група КВС обяви в прессъобщение, че е финализирана сделката, в която тя придобива ОББ и лизинговото дружество "Интерлийз". Групата става собственик на 99.9% от акциите на банката и на 100% от дружеството. Общата цена по сделката е 610 млн. евро.

И ОББ, и "Интерлийз" са собственост на National bank of Greece.

Посочва се, че сделката ще се финансира със собствени средства на КВС. В България тя е собственик на СИБанк и на ДЗИ.

В съобщението се казва още, че преди приключването на сделката ОББ, собственост на гръцката NBG, ще й плати извънреден дивидент от 183 млн. евро, което трябва да бъде одобрено от БНБ. Цената по сделката е съобразена с това плащане.

"Комбинацията между ОББ и Сибанк ще доведе до формирането на третата по големина на активите банкова група на българския пазар с пазарен дял от около 11%", посочват от КВС. В момента ОББ е на четвърто място по големина на активите.

По последни данни към септември ОББ е четвъртата по размер банка на пазара с активи за 7.1 млрд. лв., а СИБанк е с активи за 2.8 млрд. лв.

След сделката ОББ, Сибанк и ДЗИ ще формират най-голямата банково-застрахователна група в България, която е един от основните пазари за КВС, посочват от белгийската компания.

Купувачът също възнамерява да работи активно на пазара на лизинг, управление на активи и факторинг в България.

"Придобиването на ОББ ще ни даде възможност веднага да увеличим пазарния си дял както при кредитите, така и при депозитите. Значително ще засилим и затвърдим настоящата си позиция на българския пазар и ще имаме възможност да играем основна роля в подпомагането на местната икономика", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър за България, цитиран в съобщението.

Сделката подлежи на одобрение както от БНБ, така и от Комисията за финансов надзор. Извън България се чака одобрението на Националната банка на Белгия, респективно Европейската централна банка и антитръстовите органи. Очакването на купувача и продавача е процесът да приключи през второто тримесечие на 2017 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    Траллалаев
    1 -1
    13:00, 31 дек 2016
    Ами то нищо не остана българско освен бойко цецо лилито и роско
Последни новини