В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите от „възродителния процес”

В момчилградските села Нановица, Равен и Груево се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди в памет на Юсуф Абдула, Мюмюн Ахад, Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, убити през 1984-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на т. нар „Възродителен процес” в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук бяха още кметове на общини, председатели на общински съвети, кметове на населени места и много жители.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха  паметта на жертвите. Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Серпил Исмаил и Айше Садула.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Юсуф Абдула (Нановица), Мюмюн Ахад (Равен), Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим (и тримата от Груево). Всички присъстващи бяха нагостени с  пилаф и мекици.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналите и за всички жертви по времето на „възродителния процес”.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини