Репортерът, който засне убийството на посланик Карлов

Турският фоторепортер на Assoaciated Press (AP) Бурхан Озбиличи (Burhan Ozbilici), който засне убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара, обясни че е имал изцяло професионални мотиви. "Дори да ме бяха ранили или убили, аз съм журналист. Длъжен съм да си свърша работата", казва Озбиличи за AP.

По неговите думи, в момента на покушението си помислил, че не може да избяга без снимки, не би намерил отговор на въпроса "Защо не направи снимки?" 

Фотографът разказва, че попаднал на изложбата почти случайно. отбил се на път за вкъщи, мислейки да направи свежи снимки за материали за руско-турските отношения. По думите му откриващият изложбата "Русия през очите на турците" Карлов произнасял речта си "меко и с любов към родината" и изглеждал спокоен. Внезапно прозвучали серия изстрели, залата в един миг била обхваната от паника

"Отне ми няколко секунди да разбера какво се случва, пред мен умря човек, моите очи прекратиха живот. Бях шокиран и подтиснат, но продължих да снимам, криейки се зад стената", разказва журналистът.

Стрелецът възбудено обикалял тялото, разбивал рамките с фотографии на стената. Заповядал да не го доближават с пистолет към наплашените посетители. Пристигнали линейки и спецчасти, започнала полицейска операция. Едва когато се върнал в къщи и погледнал снимките си, Озбиличи бил шокиран да разбере, че убиецът е стоял точно зад гърба на посланика. 

Убийството на Карлов бе извършено на 19 декември в Галерията за съвременното изкуство в Анкара. Oфицерът от полицията Мевлют Мерт Алтънташ стреля в гърба на 62-годишния дипломат няколко пъти. 22-годишният нападател е действащ полицай, който преди е охранявал руското посолство в Акара, но на откриването на изложбата не е бил служебно. Той бе ликвидиран от турските спецчасти. Други трима бяха ранени при нападението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини