Протестиращи съдии пишат възмутени на Слави Трифонов

След големия протест на съдиите от Софийския районен съд (СРС) сред магистратите е настъпило разцепление, трибуна на което стана "Шоуто на Слави".

В предаването от 13 декември две съдийки изразиха позиция срещу протеста на колегите си, а това доведе до ответна реакция на 43 съдии от СРС, които написаха писмо до предаването на Слави Трифонов, съобщи "Правен свят". 

София Икономова и Росица Велкова заявиха пред водещия, че в съда има хора, които не работят. Според тях проблемът на председателя на съда в оставка Методи Лалов е, че не е предприел мерки срещу мързеливите магистрати. 

По думите им протестирали неработещите, както и съдебни служители, които не били информирани, че малко по-рано ВСС е увеличило заплатите им. 

След медийната изява на двете съдийки обаче, колежката им Десислава Джарова изпрати становище до председателя на СРС, заместниците му и до Комисията по професионална етика, в който изразява несъгласие с твърденията им.

"Без да стане ясно кого представляват, двете колежки хвърлиха в публичното пространство редица неверни твърдения, свързани с проведения протест, включително невярното твърдение, че работата в СРС не върви, защото имало "няколко мързеливи колеги", че "част от съдиите работели, а част протестирали, че са натоварени" (подчертавайки своите собствени заслуги – а именно, че са от работливите)", пише Джарова. 

Тя подчертава, че тези твърдения са неверни и необосновани, с което се накърнява репутацията на всички съдии в СРС, някои от които работят повече от 10-15 години при свръхнатоварване. 

Съдийката смята, че колежките ѝ са нарушили етични норми, сред които са уважението и толерантност. 

Междувременно обаче Велкова и Икономова са изпратили сигнал до Етичната комисия на СРС, председателя на съда и ВСС, в който твърдят, че приемат подаването на сигнали, жалби и други като форма на натиск срещу мнението им и ограничаване на свободата им. 

Те заявили, че позицията на протестиращите е била представена като такава на всички, а те не били съгласни, затова потърсили начин да изразят своята. 

"Такава ни бе предоставена от екипа на "Шоуто на Слави", заявили Велкова и Икономова. 

Двете останали засегнати от квалификации на съдия Джарова като "неверни и необосновани твърдения" и смятали, че тя също е нарушила Етичния кодекс, накърнявайки независимостта им. 

"Независимо от настоящия сигнал, ще сезираме и Съда на Европейския съюз в Люксембург, където колегата Джарова е имала възможност да проведе стаж, за да изложат своето становище относно действията ѝ като български магистрат и бивш стажант на този съд, защитаващ основни принципи на ЕС", пише още в писмото на двете. 

Писмото до Трифонов

В същото време 43 съдии писаха до Слави Трифонов. В писмото си те изразяват недоволство от това, че не е изразена другата гледна точка: 

"Има и друга гледна точка и тя не беше представена в предаването ви, освен това е добре да се преценява коя е конюнктурно силната позиция, за да не се превръща журналистиката, съзнателно или не, в инструмент за мачкане на демократична форма на съпротива срещу произвол", пишат магистратите. 

Според тях авторитетът на правосъдието е обществена ценност. 

"Участието на двете колеги, не само според колегата Джарова, чиято позиция прочетохте в ефир, постави публично и под общ знаменател съдиите от СРС и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване. Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. Намираме позицията на съдия Джарова, която предлага да се срещнем с тях на Общо събрание и да чуем техните аргументи, за напълно уместна и навременна", се казва още в писмото. 

По повод намерението им да сезират Съда на ЕС магистратите коментират, че обръщането към институции, които могат да служат за злепоставяне или включително – за наказване на съдия Джарова, показва подход, който е напълно различен от нейния, защото не цели добронамерен разговор между равнопоставени колеги.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини