Тракийците отдават почит на Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода

В края и на тази година тракийците в Кърджали и в цялата страна отдават почит и признателност към героите на Тракия – Войводата Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода. На 15 декември се навършиха 134 години от рождението на Димитър Маджаров, който остана в паметта на народа ни като спасителя на тракийските бежанци. През кървавата за тракийци 1913 година той и войводата Руси Славов спасиха от сигурна смърт, преследваните от турския башибозук, десетки хиляди бежанци от Беломорска Тракия, предимно жени, деца и старци, подложени на жестоко изтребление по родните им места - деяние, което днес историците определят като тракийския геноцид. Благодарение на храбростта и себеотрицанието на двамата войводи, въпреки тежкият и опасен път от Дедеагач до река Арда при с. Ятажик  (днешно Маджарово), голяма част от населението на Тракия е спасено и прехвърлено  в България.  

На 18 декември се навършиха 172 години и от рождението на националния герой на България - Капитан Петко войвода, посветил целия си живот в борба за освобождението не само на  българите от Беломорска Тракия, но и за свободата и на други народи. Паметниците и името на защитника на Родопите са известни днес както в България, така и в Гърция, Италия, Украйна, Антарктида и другаде.

След като поднесоха своята почит и признание към Войводата Димитър Маджаров на 15 декември, членовете и симпатизантите на  двете организации - Тракийско дружество „Д. Маджаров“ и НЧ „Тракия-2009“, съвместно с  Професионална гимназия по електроника и електротехника „Кап. Петко войвода“ в гр. Кърджали на 20 декември 2015 год. (вторник) от 10.30 часа ще поднесат венци и цветя и пред паметника  на Капитан Петко войвода, на бул. „Тракия“ в гр. Кърджали.

Каним тракийци и гражданството на гр. Кърджали да се присъединят към честванията.

инж. Яни Янев,Председател на РС на тракийските дружества  в регион Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини