Пекин разположил оръжейни системи на всички изкуствени острови в Южнокитайско море

Нови сателитни снимки показват, че Китай е разположил оръжейни системина всички седем изкуствени острова, които държавата е изградила в Южнокитайско море, съобщава СиЕнЕн.

Изображенията, публикувани от Азиатска морска инициатива за прозрачност (AMTI), показват зенитно-ракетни комплекси и други оръжия, които ще бранят района от крилати ракети и самолети. Оръжията са разгърнати на рифовите Fiery Cross, Mischief, Gaven, Hughes, Johnson, Cuarteron и Subi.

Организацията, която е част от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, започна да следи действията на Китай от юни тази година.

Китай вече изгради военни писти на тези острови, както показват предишни анализи на организацията. Институтът пояснява, че дислоцирането на оръжейни системи показва, че "Пекин е сериозен относно отбраната на изкуствените острови в случай на въоръжен сблъсък в Южнокитайско море".

Те биха били отбранителна линия при атаки на САЩ и други държави с крилати ракети, допълва институтът.

Президентът на Китай Си Дзинпин многократно повтаря, че държавата няма намерение да разполага военна инфраструктура на островите.

Вчера САЩ предупредиха, че са готови на всичко да защитят свободното мореплаване в Южнокитайско море, дори и при възникване на конфликт.

Някои наричат островите "непотопяеми самолетоносачи" на Китай.

По-рано Пекин разположи зенитно-ракетни комплекси на остров Уди, който е част от Параселските острови, намиращи се западно от архипелага Спратли.

Виетнам, Малайзия, Филипините и Тайван също имат претенции в акваторията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини