“От Коледа до Сурва”

Изображение 1 от 5

    Във фоайето на библиотеката се откри изложба, посветена на предстоящите коледни и новогодишни празници. В експозицията са включени  библиотечни документи – книги, публикации и снимки от периодични издания. Изложените тематични материали са само една малка част от богатия фонд на библиотеката.

    Изложбата  представя  българските традиции и обичаи, свързани с празниците  Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Васильовден. Това са едни от най - богатите в обредно отношение зимни празници. Показани са книги и сборници, които  представят традициите в различните краища на страната, както и празниците и обичаите на различните етноси.

    Включени са и книги с краеведско съдържание, в които са представени  празниците в различни селища в Родопите. Сред тях са книгите на Мара Михайлова „Етнографски проучвания на Източните Родопи”, „Виена китка с алтънче”, включваща народни песни от Беломорска Тракия. Представени  са и книги, съдържащи описание на обичаите, съхранени в  селата  Припек, Пчеларово, Пелевун и др..

    Интересна част от изложбата е архивна снимка на коледари от 1948 г. в Кърджали, сред които е и тракийският войвода  Димитър Маджаров.

    В отделни пана са представени  публикации от кърджалийския периодичния печат, материали на етнографите  Мария  Николчовска и Красимира Дякова, описващи характерни ритуали и обреди, традиционно изпълнявани песни и наричания. Изложени са текстове на автентични песни при коледуване, спомени на участници в честванията  на празниците в миналото. Богат снимков материал показва моменти от народния обичай „Сурва”.

    Всяка година преди коледните и новогодишните празници възпитаниците на Елена Андреева и Магдалена Русева от 4 клас на СУ"Йордан Йовков" представят пред библиотечните специалисти своята програма посветена на предстоящите празници. Тази година те представиха обичая "Бъдни вечер". Преди изявата си четвъртокласниците взеха участие в откриването на етнографската изложба "От Коледа до Сурва" разположена във фоайето на регионална библиотека.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини