Стартира делото за взрива в завод „Миджур”

Стартира делото за взрива в завода "Миджур", който отне живота на 15 човека през есента на 2014 г., съобщи БТА.

Със стартът на делото е започнато в окръжния съд във Видин с изслушването на страните, но това се е случило на закрито заседание, защото така са поискали обвиняемите.

Те се обявяват за невинни, което означава, че делото няма да се гледа по бързата процедура, а по общия ред и свидетелите от досъдебното производство ще се разпитват отново в съдебна зала. Следващото заседание е насрочено за 20 януари.

В залата се явиха всичките четирима обвиняеми - Палма Иванова, Валери Митков, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова,както и техните адвокати.

В съда бяха и близки на загиналите, каза след заседанието окръжният съдия Владимир Стоянов.

Палма Иванова е инспектор по безопасността на труда. Валери Митков е собственик на завода. Неговият син е сред загиналите при експлозията.

Двамата са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили бившият началник на служба Контрол на общоопасните средства в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция "Международна контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство.

Според прокуратурата Иванова и Митков трябва да отговарят и за причинените от взрива средни телесни повреди на още двама служители в завода.

Митков настоява, че трагедията не е станала поради човешка грешка, а заради саботаж.

Според обвинителите той е виновен за това, че при ремонт на завода не е подготвил разснарядяването на боеприпасите, което е най-рисковият етап от обезвреждането им.

По делото са събрани над 152 тома материали, направени са десетки експертизи и следствени експерименти.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини