По-малко сключени еднодневни трудови договори отчитат в Кърджали

По-малък брой еднодневни трудови договори през 2016г. спрямо предходната отчетоха от РД "Инспекция по труда" в Кърджали.
Директорът на Инспекцията Ангелина Бабунска уточни, че през тази стопанска година са закупени 654 договора, като 100 от тях са върнати, като неизползвани. За сравнение, през 2015г. броят на закупените договори е бил 1 003, а на върнатите - 225. В голяма степен причина работещите по полето в региона да не искат да сключват еднодневни договори е неоснователното им притеснение, че ще бъдат лишени от социални помощи или че ще бъде заличена регистрацията им в бюрото по труда, обясни Бабунска. Тя допълни, че намаление има и в броя на земеделските стопани, закупили договори. През настоящата година те са били 25, докато през предходната са наброявали 34. Тук наблюденията са, че земеделските стопани предпочитат да се занимават фамилно с производство, включвайки членовете на семейството, което не налага наемането на външни хора.
Основната култура в област Кърджали, за която могат да бъдат сключвани еднодневни трудови договори, е пипер и неговото прибиране, посочи още Ангелина Бабунска.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини