Руснаци заподозрени в подготовка на преврат в Черна гора

Двама руски граждани - Едуард Широков и Владимир Попов, са обявени за издирване от черногорските власти по линия на Интерпол, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Те са обвинени, че са подготвяли държавен преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора, които се състояха на 16 октомври. Това съобщи вчера държавната черногорска телевизия РТЧГ като се позова на черногорския вестник "Победа". Според вестника по линия на Интерпол се издирват и трима сърби по същото обвинение. 

Същият вестник съобщи по-рано, че Широков и Попов са под следствие на специалната държавна прокуратура на Черна гора, която ги подозира, че ръководят престъпна организация, която е подготвяла терористичен акт на 16 октомври. 

Самата прокуратура не коментира ситуацията около руснаците, независимо, че получи писмен въпрос от кореспондент на ТАСС. 

В руското посолство в Черна гора не можаха да потвърдят или опровергаят информацията, че Широков и Попов се издирват от Интерпол.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. При това, подчертал прокурорът, Черна гора няма никави доказателства, че държавата Русия е въвлечена във всичко това.

В деня на парламентарните избори в Черна гора бяха арестувани 20 граждани на Сърбия по подозрение, че подготвяли терористични актове.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини