За екошеф Тръмп избра противник на климатичното споразумение

Очаква се Доналд Тръмп да номинира за шеф на Агенцията за защита на околната среда главния прокурор на Оклахома Скот Пруит, съобщава "Вашингтон пост".

Като главен прокурор на петролодобивния щат Пруит хвърли много енергия за борба със същата агенция, която вероятно ще оглави.

Неговият избори, допълва американският всекидневникът, е сигнал за настъпление на Тръмп против наследството на президента Обама в областта на климатичните промени и екологията.

Предстоящият избор на Скот Пруит беше потвърден от служител в екипа по преходната администрация, пожелал анонимност.

Неведнъж досега "Вашингтон пост" точно съобщаваше за номинации преди те да бъда оповестени. Такъв беше случаят с о.р. генерал Джеймс Матис – Бясното куче, когото новоизбраният президент на САЩ вчера официално представи като бъдещ министър на отбраната.

Пруит неотдавна писа, че спорът за климатичните промени "далеч не е решен".

Освен това той участва в група щатски главни прокурори, които съдят екоагенцията за нейния План за чиста енергия. Този план е основа на политиката на Обама за намаряване на парниковите емисии от енергетиката.

Преди Скот Пруит новоизбраният президент се спря за постове в правителството на други двама души, чиито възгледи "се карат" с призванията на ведомствата, които ще оглавят.

Така Бен Карсън е номиниран за министерството на жилищната политика и градското развитие, въпреки че е противник на програмите за инициативите за социална сигурност и здравословен подслон.

Бетси Дивос, която ще поеме образователното ведомство е страстен привърженик на частните училища. А те, според нейни критици, подкопават системата на публичното образование, която е отговорност на правителството.

Пенсионираният генерал Джон Ф. Кели е избран да бъде министър на вътрешната сигурност в администрацията на новоизбрания Тръмп, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от "Фокус".

Тръмп официално ще потвърди назначението следващата седмица, заедно с останалите членове на екипа му за националната сигурност, и с избора на държавен секретар, според "Ню Йорк таймс".

Синът на Кели е убит при сражения в Афганистан през 2010 г., което прави генерала най-високопоставения американски военен изгубил дете във войните в Ирак и Афганистан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини