Лудогорец влезе в Лига Европа през Триумфалната арка

Лудогорец завърши 2:2 с ПСЖ в последен мач от груповата фаза на ШЛ и така се класира за Лига Европа напролет. Важен принос за класирането даде и феърплеят на Арсенал, който победи Базел като гост с 4:1.

Мисиджан откри резултата на "Парк де Пренс” в 15-ата минута, а Кавани изравни със задна ножица. В 68-ата минута Вандерсон отново изведе гостите напред, а в последната минута на двубоя Анхел ди Мария изравни за ПСЖ.

Така в крайнто класиране в Група А на ШЛ на първо място завърши Арсенал с 14 т., втори остана ПСЖ с 12, а на трето завърши Лудогорец с 3 т. На последното място остана Базел с 2 т. Българските шампиони натрупаха актива си от трите равенства - две с Базел и едно с ПСЖ. Това им даде право да се класират за елиминациите на Лига Европа през пролетта на 2017 г. 

Постижението е повече от сериозно за изпадналия в дълбока криза български футбол, който все пак има какво да покаже по европейските терени. Разбира се трябва да се подчертае, че това става само с трима българи в основния състав (срещу ПСЖ бяха двама) и под ръководството на български треньор и президент. Лудогорец показа на всички български конкуренти какво трябва да е игровото ниво на отбор, който иска да остави следа в европейските клубни турнири. В Разград го постигнаха с добри чужденци, защото в последните години нашият футбол просто не е създал футболисти, които да играят на това ниво. Първият клуб, който успее да подготви, задържи и обиграе толкова силен отбор, в който българите да преобладават, ще се радва на сериозни успехи и още по-голяма популярност в цялата страна. Дотогава Лудогорец ще е хегемон на домашната сцена и редовно ще се представя в турнирите на УЕФА над средното европейско ниво по избрания от своите собственици и мениджъри модел на работа, селекция и игра. 

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на всички, които загинаха в самолетната катастрофа с полета на Чапекоензе в Колумбия. В двата отбора двубоя започнаха общо 9 бразилци – 4 в ПСЖ и 5 в Лудогорец.

В 8-ата минута Лукас Моура шутира слабо от далечна дистанция, Стоянов не се намеси добре и изби в краката на Кавани, който шутира силно от близка дистанция, но този път българският вратар показа прослувутия си рефлекс и изби в корнер.

Лудогорец се отърси от първоначалното напрежение и нанесе своя удар при първата си серизоана атака. В 15-ата минута Анисе отне топката в центъра на терена и майсторски я подаде към Натанаел. Левият бек на разградчани центрира отлично към Върджил Мисиджан, който с глава откри резултата - 1:0 за Лудогорец. Парижани отговориха с два удара от корнер на Тиаго Силва, вторият от които срещна гредата.

След почивката ПСЖ продължи да преследва изравняването, но без да стигне до оппасни положения. Все пак играта в половината на съперника даде резултат. В 61-ата минута Марселиньо сбърка пред наказателното поле на гостите, последва балонно центриране на Ди Мария, но двама защитници на Лудогорец си попречиха и топката остана в обсега на звездата Кавани, който с чудесна задна ножица рзстреля Стоянов.

Само 7 минути по-късно Лудогорец отново шокира ПСЖ. Кафу отне топката от мудния Маркиньос, нахлу в наказателното поле и я върна към връхлитащия Вандерсон, който стреля от движение по диагонала за за 2:1.

Последваха нови опасности пред вратата на Стоянов – при първата Моци блокира удар на Бен Aрфа, а при втората топката кацна на гредата. Все пак натискът на домакините доведе до изравняване в последната минута. Защитата на българите не успя да изчисти топката и тя стигна до непокрития Ди Мария, който от няколко метра оформи крайния резултат.

Последният съдийски сигнал отприщи заслужената радост в отбора на Лудогорец, написал поредната славна страница в кратката си, но изключително успешна история в последните 7 години. Разбира се, това е и успех за българския клубен футбол, който ще има по-добър коефициент. За съжаление в обозримо бъдеще не се вижда кой друг наш клуб може да се възползва от него. Жребият за елиминациите в Лига Европа ще се тегли в понеделник.

В другия мач от групата Арсенал разгроми Базел с 4:1 като гост, а с хеттрик се отличи Лукас Перес. Лондончани защитиха по най-добрия начин думите на своя мениджър Арсен Венгер, който обеща на пресконференцията преди мача, че тимът му ще преследва първото място в групата.

ПСЖ - Лудогорец 2:2

0:1 Върджил Мисиджан (15)
1:1 Едисон Кавани (61)
1:2 Вандерсон (68)
2:2 Ди Мария (90)

ПСЖ: Ареола, Силва, Маркиньос, Лукас, Тиаго Мота, Кавани, Ди Мария, Мюние, Матюиди, Максуел (80-Курзава), Бен Арфа
Треньор: Унай Емери

Лудогорец: Владислав Стоянов, Сисиньо, Игор Пластун, Козмин Моци, Натанел, Светослав Дяков, Абел Анисе, Вирджил Мисиджан (71-Лукоки), Вандерсон, Марселиньо, Джонатан Кафу
Треньор: Георги Дерменджиев

Съдия: Анастасиос Сидиропулос (Гърция)
Париж, "Парк де Пренс", 42 650 зрители

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини