Паисиевци казаха ясно: Ние сме за превенцията на ХИВ!

Изображение 1 от 5

    На 05.12.2016 г. в Актовата зала на СУ «Отец Паисий» - гр. Кърджали се проведе Кръгла маса, посветена на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН. Тя беше организирана от РЗИ-Кърджали – отдел ПБПЗ и училище «Отец Паисий». Мотото на Кръглата маса беше: «Ние сме  ЗА превенцията на ХИВ!». В нея взеха участие ученици-членове на Ученическия съвет към СУ «Отец Паисий». В началото бе представена презентация, посветена на СПИН и как тази болест се отразява на качеството на живот. Презентацията бе любезно предоставена от госпожа Златка Колева и Училищната телевизия «С камера и микрофон».

    Водещата Антония Ячкова задаваше въпроси по темата към своите връстници, които активно се включиха в обсъждането, разделени в два отбора. Дискусията се разгоря с пълна сила, когато се поставиха проблеми, касаещи темата за това дали трябва да излязат от анонимност серепозитивните, как трябва да бъдат предпазени здравите хора, българското общество толерантно ли е, ефективна ли е превенцията за борба с ХИВ и СПИН, местните културни нагласи имат ли и могат ли да се припознаят нуждите на уязвимите групи, и най-вече как младежите да повишат своята информираност по върпосите на ХИВ и СПИН във време на икономическа и социална бедност или битуващи консервативни културни норми.

    Учениците бяха единодушни, че превенцията на ХИВ и СПИН изисква усилията на всички-ученици, родители, общественост, институции, но най-вече се изисква отговорно поведение от всеки човек.

    За финал младите хора отправиха своите послания към обществото ни като цяло за повече усилия в превенцията на ХИВ/СПИН.

    Бяха раздадени информационни материали за болестта, осигурени от РЗИ и Министерство на здравеопазването.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини