Обвиненият в тероризъм а Иван Захариев дошъл да се обучава стрелково у нас заради ниските тарифи

Специализираната прокуратура внесе в специализирания съд обвинителен акт срещу Иван Захариев за тероризъм днес.

Роденият в Ханой, Виетнам, мъж е с двойно гражданство-българско и австрийско.

Обвинението срещу него се базира на това, че през месеците от юли до септември тази година в столичния стрелкови клуб „Левски“ и в пловдивския стрелкови комплекс „360 градуса“ в с. Войводино е засечен да се обучава на боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“, с цел извършване на престъпление.

Обвиняемият Захариев беше задържан на 20-те септември при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според обвинителния акт, действията му на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

Събраните доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет обаче заради липса на бойна подготовка. Тогава българинът с двойно гражданство достига до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки контакт по Фейсбук с лице с инициали „ST“, за което е изяснено, че прехвърля хора от Турция в Сирия, в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други хора, тръгнали към Сирия. Заедно с групата той е преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия, където започва обучение за стреляне с автомат „Калашников“.

Престоят му в Сирия обаче се оказва кратък, заради липса на бойна подготовка. За да навакса пропуските си с оръжието, той се връща в Австралия, където обаче обучението по стрелба се оказало скъпо. По- късно заминава за Мароко, а от там през пролетта на 2016 г. пристигна в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

В България Иван Захариев се настанява в дома на баща си в София  и започва обучение в столичен стрелкови клуб. Там с  с помощта на инструктор се учи да борави и стреля единствено с пистолет, тъй като стрелба с „Калашников“ не се предлага. по-късно намира начин и за обучение с автомат в комплекс „360 градуса“. В стрелковата база  често настоявал да стреля отблизо, поискал и да вземе 5 неизстреляни патрона. Събраните по делото доказателства сочат, че по време на тренировъчна стрелба Захариев доближи мишената и от упор изстрелял последните  два куршума.

Има и доказателства срещ унего, че пред чужденци, с които се запознал в софийската джамия „Баня Баши“,  говорил за ДАЕШ, агитирал ги и че трябва да се ходи в Сирия за битки. Заявил, чe обича ДАЕШ и им разказал за познанството си с човека от Турция, който може да организира заминаването и членство в организацията.

След закопчаването му, са извършени много претърсвания на адреси, където и бил и разпити на свидетели. Ппри обиските в дома на баща му са намерени и иззети използвана мишена за стрелба, гилзи, нож в калъф, литература на чужд език. Дактилоскопска експертиза доказва, че вещите са ползвани от Захариев, съобщават от държавното обвинение. Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му сочи, че в него се намират файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват

продукт на научното и технологично развитие“. Открита е информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от

тирания и несправедливост…“. Захариев редовно е посещавал сайтове

със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

Разглеждани са сайтове, описващи успехите на групировките срещу войските на Башар Асад, където последните са наричани терористи, както и са разглеждани от обвиняемия видео-клипове за съвременните джихадисти. За това как да се наложи ислямът радикално и напълно.

Изследването на интернет активността на обвиняемия Иван Захариев показва наличие на посещение на сайтове, съдържащи данни, свързани с обучение в стрелкова подготовка и предлагане за продажба на оръжие. Разглеждал е видео клипове, свързани с употребата на автомат „Калашников“. Търсил е информация за пистолет „Глок“.

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

При изследване на съдържанието на намерената в дома му литература (книгите „Тъмната страна на християнската история“, „Митът за ислямското варварство и неговите цели“, „Изложение относно неверието на този, който помага на американците“) е установено, че литературата е напълно възможно да повлияе в насока подсилване и укрепване на предходно установени поне на зачатъчно ниво нагласи за радикализиране /саморадикализиране.

Иван Захариев е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои насрочване на  съдебния процес.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини