Учителите от Джебел протестират, от понеделник вдигат ефективна стачка

Преподавателите в професионалната гимназия „Руска Пеева“ от вчера протестират символично, а от идния понеделник планират ефективна стачка заради неизплатени заплати за ноември и липсата на средства до края на годината, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Причината за липсата на пари е поправката в Закона за предучилищното и училищното образование, по силата на който от 1 август гимназията от държавна става общинска, като дотогава е била финансирана от Министерството на земеделието. Средствата им свършиха още през октомври, наложи се общината да дофинансира с 4 800 лева, а за ноември и декември не остана нищо, обясни кметът Бахри Юмер. Той допълни, че в общинския бюджет за тази година не са заложени пари за издръжка на училището и обвини директорката в неправилно разходване на средствата. Тя не е от вчера там, да е мислила, когато е харчила, ние не сме в състояние сега на пожар да помагаме, да се оправят сами, заяви Юмер.

Гимназията предлага обучение по механизация на селското стопанство, производство и обслужване в заведенията за хранене и до 1 август е билана държавно финансиране. Директорката Ангелина Хаджиева изпълнява длъжността от август 2015 г. и още с встъпването си на длъжност е ревизирала цялостната ситуация вучилището. Тя няма право да протестира, но колегите й са окачили на вратата на кабинета й табела с надпис „Стачка“. Протестът засега е символичен и само картончетата на реверите им съобщават, че стачкуват, но ако проблемът не бъде решен, от понеделник учебни занятия няма да има. „Крайно неправилно бе взето решението държаватада ни прехвърли на общинска издръжка по никое време през лятото, трябваше да се изчака краят на годината. Сега точно преди Коледа и Нова година ние сме в омагьосан кръг заради законови недомислици и без пари. Няколко пъти разговарях с кмета, отговорът беше: „Няма пари“, писах писма до министерствата на финансите, на образованието, на земеделието, настоявах да се намерят средства да приключим спокойно календарната година. Сега всички се отдръпнаха от нас, оставиха ни сами да се оправяме и се оказа, че ние сме виновни за абсурдната ситуация“, коментира Хаджиева. Според нея проблемът с парите на гимназия е още от 2012 г. заради своеволията на предишните директори, които са харчили безразборно. 

„Когато започнах работа миналата година, училището беше останало с 40 000 лева за 5 месеца, а бяха необходими 60 000 лева. Заварих 27 щата, обслужващи 62 ученици – 16 учители и 11 души непедагогически персонал. Влачиха ме по полицията, защото при управлението на предишния директор са изчезнали два трактора, било е безподобно дерибействане явно“, каза директорката. В момента учениците са 117, от тях 57 учат в дневната смяна, 60 са задочници и 35 са на самостоятелна програма, а педагозите заедно с нея са общо 10 души, 5 са помощен непедагогически персонал. Това е след като Хаджиева приложи оздравителен план, подчерта началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали Гроздан Колев. Той заяви, че се търсят варианти заизход от кризата и вероятно ще се наложи авансово финансиране със средства от общинския бюджет за 2017 г. 

За протеста си учителите от джебелската гимназия съобщиха и в страницата на училището във Фейсбук и посочиха исканията си: изплащане на работните заплати за ноември, на диференцираното им възнаграждение и на полагащите им се пътни разходи. Ако в 7-дневен срок това не стане, на 12 декември те започват ефективни стачни действия.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини