Двеста шестдесет и един доброволци на БЧК положиха само за година 5000 часа безвъзмезден труд

Двеста шестдесет и един доброволци подпомагат работата на Областния съвет на Българския червен кръст в Кърджали.Предстои да бъдат изградени структури в Джебел,Ардино и Крувмовград.В общините действат младежки доброволчески отряди.Организацията на в Кърджалийска област е една от тези с най-много доброволци.Това отбеляза в навеченрието на Деня на доброволеца директорът на БЧК в Кърджали Жана Чакърова.Чакърова подчерта,че червенокръстците примат празника като свой,защото при тях има най-много доброволци.

Стана ясно,че от години се чака приемането на закон за доброволците.Липсата на нормативна база и пренебрежително отношение на работодателите към доброволческия труд,са една от причините страната ни да е на дъното по ангажирани в доброволчески кампании.Като доброволци са се изявавали едва 3 на сто от българите.В Европа средният процент е 25,а за Дания и Ирландия варира от 39 до 42 на сто.В момента в страната се наблюдава популяризиране на доброволческата инициативност.Около 10 на сто от младите хора са участвали в доброволчески акции.

В Кърджали пример за младите са дамите от доброволчески екип 254.Наскоро завърналите се от САЩ девойки Назмие Мустафа и Виктория Ангелова организират капманията „Силата на доброто“ За 3-4 дни в основните училища в града те събират 771 кг.хранителни продукти и 819 кг.сладкарски изделия.

През Младежката структура на БЧК в Кърджали са минали 18 випуска учащи се.Само през 2015 г. Доброволците в организацията са положели 5000 часа безвъзмезден труд,подчерлта Жана Чакърова.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини